Politică

Băsescu: Îl propun pe Cioloş comisar european. Nu pot să nu-i spun azi un nume lui Juncker

Preşedintele Traian Băsescu a spus, miercuri, că îl va propune pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european, el precizând că trebuie să îi spună astăzi noului preşedinte al CE un nume din partea României, deşi Guvernul nu a făcut procedurile din ţară.

Şeful statului, care pleacă miercuri la Bruxelles pentru Consiliul European extraordinar, a precizat că îl va propune tot pe Dacian Cioloş pentru postul de comisar european.

Referindu-se la declaraţiile premierului Victor Ponta, care a spus că şeful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european, Traian Băsescu a spus: ”Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional”.


Preşedintele a precizat că, şi în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc, desemnarea comisarului european a făcut-o Guvernul, dar ”în bun acord” cu el.

”Când Tăriceanu a încercat să o facă de capul lui fiind cocoş cu Vosganian, nu s-a putut”, a adăugat Traian Băsescu.


El a menţionat că premierul Victor Ponta trebuia să deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia să fie audiat în comisiile parlamentare de resort.

”Eu nu vreau să am o reacţie la declaraţiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, când preşedintele Comisiei Europene e desemnat, România trebuia să aibă scrisoarea trimisă de Guvern cu numele celui pe care îl propune. Eu mă duc la Consiliul European ca preşedinte al României. Eu nu-mi pot permite azi să nu-i spun un nume lui Juncker, pentru că ştiu că pe portofoliul pe care îl vizăm noi mai sunt şi alte state interesate. Nu pot să spun «domnul prim-ministru nu şi-a făcut treaba acasă»”, a susţinut Traian Băsescu.


El a mai spus că deja jumătate din ţările membre UE i-au trimis în scris noului preşedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizările pentru comisar european.

Şeful statului a spus că România doreşte să menţină portofoliul agriculturii, deţinut în prezent de Dacian Cioloş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter