Politică

SONDAJ INSCOP. Cine va fi viitorul președinte al României

Premierul și președintele PSD, Victor Ponta, este în pole-position pentru cursa prezidențială din toamnă-iarnă. Totuși, Ponta are un candidat care i-ar putea da bătăi de cap: Klaus Iohannis, președintele PNL. Restul candidaților din zona de dreapta au șanse mai mici, arată un sondaj INSCOP Research, realizat pentru Adevărul.

Victor Ponta rămâne favorit în cursa prezidențială, arată datele unui sondaj INSCOP Research, realizat la comanda ziarului Adevărul, în perioada 1 - 6 iulie 2014. Candidatul PSD-UNPR-PC ar obține, în primul tur al alegerilor pentru Cotroceni, 43,6% din voturile celor care se prezintă la urne, scrie Adevărul.

 Ponta este urmat de posibilul candidat al Dreptei, Klaus Iohannis, cu 31,2%, pe locul 3 clasându-se Mihai Răzvan Ungureanu, cu aproape 10% dintre opțiuni. Pe locul patru se află independentul Călin Popescu-Tăriceanu, cu 4,5%, apoi Kelemen Hunor, cu 3,5%, restul candidaților, printre care și cel al PMP, Cristian Diaconescu, fiind în  marja de eroare, de 2.6%.


Johannis îi „suflă în ceafă“ lui Ponta

Victor Ponta ar câștiga și turul doi al prezidențialelor, potrivit Inscop, CU 54,8%, în timp ce Iohannis ar lua 45,2%.

În varianta Ponta-MRU în turul doi, scorul ar sta 62,6% față de 37,4%. Ponta vs. Crin Antonescu: 60,7% vs 39,3%. Ponta vs. Predoiu: 66,7% - 33,3%. Ponta vs. Cristian Diaconescu: 67,5% - 32,5%. 


 Antonescu pierde bătălia cu Iohannis

 În ceea ce privește bătălia politică din PNL pentru scaunul de candidat, primarul Sibiului are un scor aproape dublu lui Antonescu: 66,1% dintre respondenţi îl preferă drept candidat din partea PNL pe Iohannis, în timp ce Crin Antonescu ar fi preferat de 33,9% dintre cei chestionaţi.

 Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.055 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 75 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).


Cine are potenţial să-l întreacă pe Ponta?

Sociologii arată însă că în momentul de faţă putem vorbi doar de scenarii, devreme ce dreapta nu are un candidat stabilit, la alegerile prezidenţiale. Chiar dacă sondajele arată astfel, este posibil ca nu Johannis să fie alegerea dreptei pentru prezidenţiale, în primul rând din cauza percepţiei românilor. „Nu putem vorbi de Johannis ca fiind candidatul dreptei, în momentul de faţă. Până când nu vom avea o formulă agreată şi bătută în cuie a dreptei, facem doar scenarii“, a comentat sociologul clujean Ioan Hosu.

Pe de altă parte, mai arată Ioan Hosu, posibilii candidaţi ai dreptei nu au suficient potenţial de creştere astfel încât să îl întreacă pe Ponta în procente.


„Nu cred că Johannis are şansa de a câştiga alegerile în primul rând din cauza percepţiei românilor. Din punctul meu de vedere, Johannis nu va rămâne persoana pe care PNL-PDL o va nominaliza.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi potenţiali candidaţi, dacă Ponta ar fi măsurat cu un singur candidat al dreptei, situaţia lui ar fi alta, nesigură“, a mai spus Ioan Hosu.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter