Politică

Parlamentarii clujeni, “zgâlţâiţi” de decizia CCR privind incompatibilitatea

Mai mulţi parlamentari clujeni riscă să îşi piardă mandatele, în urma deciziei Curţii Constituţionale, dată zilele trecute.

În urma deciziei privind incompatibilitatea dată de CCR, la Cluj mandatele deputaţilor Steluţa Cătăniciu, Adrian Oros, Mate Andras şi Ioan Moldovan vor fi pierdute mai devreme sau în viitorul apropiat.Aceştia nu mai pot ocupa timp de trei ani nicio funcție publică numită sau aleasă, potrivit deciziei, dacă vor fi declaraţi definitiv incompatibili de justiţie.

O altă interpretare

În Parlamentul României sunt aproximativ 30 de deputaţi şi senatori în această situaţie. Rămâne de văzut în ce măsură Legislativul se va “plia” pe această decizie a CCR.


Deputatul UDMR Mate Andras, vizat de această decizie a CCR spune pe de altă parte: “Nu am văzut motivarea, dar din câte ştiu eu, decizia CCR este că admite excepţia de neconstituţionalitate, ceea ce înseamnă că acest articol 25 nu mai există”.

Ce va face Parlamentul?

Situaţia “delicată” este cea a Steluţei Cătăniciu, unde vorbim despre nişte fapte care s-au petrecut înainte ca ea să ajungă în Parlament. Cum se va aplica decizia în cazul acesteia? “Este interesant de urmărit cum se va aplica acelor cazuri din trecut această decizie a CCR. La noi, situaţia doamnei Cătăniciu este mai specială, pentru că acolo vorbim de o situaţie din trecut. Celorlalţi li se va aplica în viitor.


Dar PNL va susţine decizia CCR, din punctul meu de vedere Suntem în vacanţă, dar se pot organiza şi sesiuni extraordinare în Parlament”, a spus deputatul PNL Radu Zlati.

Incompatibilii clujeni din Parlament

Deputatul Steluţa Cătăniciu (PNL) a fost declarată incompatibilă de către ANI privind integritatea în exercitarea funcţiilor de demnitate publică în 2013. Cătăniciu a fost acuzată de către ANI că, în calitate de consilier local, în aprilie 2009 a luat parte la dezbateri şi la votarea unei hotărâri de Consiliu Local cu privire la un client de-al său,


Deputatul Adrian Oros (PNL) a deţinut simultan funcţia de deputat şi de administrator asociat la S.C.VET AGA PET S.R.L.

Deputatul Mate Andras Levente (UDMR) a fost acuzat şi condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat rudele, mai exact pe soţia sa, în Parlamentul Romaniei.


Deputatul Ioan Moldovan (PC) este declarat incompatibil de către ANI pentru că deţine simultan funcţia de deputat şi calitatea de administrator al societăţii Elian Restaurant SRL din municipiul Câmpia Turzii.

Vă reamintim, Curtea Constituţională a stabilit că sintagma “aceeaşi funcţie” din articolul 25 din Legea ANI, folosită când o persoană este găsită în incompatibilitate sau în conflict de interese, se referă la toate funcţiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter