Politică

O nouă faţă pentru Canalul Morii

<p><img src="documente/stories/05_mai/10_ziua/03 inaugurare canalul morii modernizat rp 17 modif.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Tronsonul Canalului Morii cuprins între strada Regele Ferdinand şi Piaţa Mihai Viteazu a fost reabilitat.</p> <p>Clujenii sunt invitaţi să se plimbe în zona pietonală nou creată.</p>

 

Primarul Sorin Apostu a inaugurat azi tronsonul reabilitat al Canalului Morii cuprins între strada Regele Ferdinand şi Piaţa Mihai Viteazu. Zona a fost complet igienizată.


Clujenii vor putea savura în curând şi o cafea la terasele ce vor amenajate în zona pietonală creată de-a lungul tronsonului reabilitat al Canalului Morii. „Este, aş îndrăzni să spun, un eveniment istoric, o demonstraţie pe care am dorit să o fac tuturor celor care s-au îndoit şi tuturor celor care s-au opus acestui proiect. Am vrut să arăt că se poate ca zona Canalului Morii să fie o oază de linişte şi relaxare pentru oraş şi nici într-un caz o zonă plină de mizerie şi gunoaie. Am finalizat acest prim sector şi vrem să mergem mai departe să modernizăm toate părţile Canalului Morii. Avem aici o investiţie de 1,6 milioane de lei care se traduce prin mărirea suprafeţei pietonale, unde vor fi amplasate nouă terase. Dacă altădată această zonă era de ocolit din cauza gropilor şi a mirosurilor emanate de Canalul Morii, acum s-a transformat într-o zonă benefică pentru oraş. Acesta este unul dintre numeroasele puncte care vor închide puzzle-ul pentru Cluj-Capitală Culturală Europeană în 2020”, a declarat primarul Sorin Apostu cu ocazia inaugurării primului tronson reabilitat al Canalului Morii.

 


Nouă terase pe malul Canalului

 


Licitaţia pentru amenajarea celor nouă terase a fost programată pentru data de 20 mai. Accesul auto în zonă va fi permis doar celor care au curţi, fiind deja montate bariere care să restricţioneze accesul cu autovehiculele. Lucrările de reamenajare a Canalului Morii au fost realizate de firma sibiană Concefa, valoarea acestora fiind de peste 1,6 milioane de lei.

Lucrările au început în primăvara anului 2010 şi ar fi trebuit finalizate până luna trecută. Din cauza întârzierilor, executantul a fost penalizat de Primărie. „Noi suntem extrem de severi cu termenele. Din pricina întârzierii în finalizarea lucrărilor, practic partea electrică, stâlpii de iluminat, au fost executaţi gratuit, din banii constructorului”, a precizat primarul. Reprezentantul Concefa a explicat că întârzierea a fost cauzată în principal de condiţiile meteo nefavorabile. Lucrările au fost realizate în două etape. În prima etapă s-au construit ziduri de sprijin din beton armat amprentat pe fiecare mal al tronsonului şi a fost acoperit fundul albiei cu beton. În etapa a doua, zona aferentă parcărilor a fost amenajată în scop pietonal, prin pavare cu piatră cubică, circulaţia auto fiind limitată numai pentru riverani.


 

Urmează zona străzii Argeş


 

De asemenea, în zonă a fost modernizat iluminatul stradal, iar strada Andrei Şaguna a fost reabilitată prin pavare cu piatră cubică. În plus, au fost montate de-a lungul Canalului Morii 16 bănci cu jardiniere şi 15 coşuri de gunoi. Primarul a promis că lucrările de modernizare a Canalului Morii vor continua, chiar dacă momentan proprietarii gheretelor din zona străzii Argeş se împotrivesc în instanţă proiectului municipalităţii. „Zona ar trebui să se extindă şi cu ceea ce se întâmplă astăzi în Piaţa Mihai Viteazu, unde unii consilieri s-au opus planurilor noastre de decopertare a Canalului Morii”, a subliniat edilul.

abonare newsletter