Politică

Sondaj CSCI: Victor Ponta, pe primul loc în topul preferințelor la prezidențiale

Premierul Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) ar obține, în primul tur al alegerilor prezidențiale, sprijinul a 43% dintre respondenții sondajului național CSCI, desfășurat în perioada 12-14 mai.

Întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 21% dintre cei chestionați au spus că alegerea lor ar fi Mihai Răzvan Ungureanu (FC), 9% au declarat că l-ar vota Crin Antonescu (PNL), iar 7% cu Elena Udrea (PMP).

Alți posibili candidați la alegerile prezidențiale ar înregistra scoruri mai mici, potrivit rezultatelor sondajului. Astfel, Dan Diaconescu (PP-DD) ar fi votat de 6% dintre cei chestionați, Corneliu Vadim Tudor (PRM) de 5%, și tot 5% ar opta pentru Cătălin Predoiu (PDL), iar pentru candidatul UDMR, Kelemen Hunor, și-au exprimat susținerea 4% dintre cei intervievați.


Participanții la sondaj au evaluat și activitatea lui Traian Băsescu ca președinte al României, 69% dintre aceștia declarându-se nemulțumiți (38% 'foarte nemulțumit' și 31% 'destul de nemulțumit'), iar 26% arătându-se mulțumiți de activitatea acestuia (22% 'destul de mulțumit', 4% 'foarte mulțumit'). Un procent de 5% dintre cei chestionați au ales să nu răspundă sau să răspundă cu 'nu știu' la această întrebare.

Respondenții la sondaj s-au arătat, în procent de 67%, împotriva ideii ca președintele Traian Băsescu să ocupe funcția de premier odată ce își va încheia mandatul (53% 'total împotrivă', 14% 'parțial împotrivă'). În favoarea acestei posibilități s-au exprimat 28% dintre românii chestionați (14% 'total de acord', 14% 'parțial de acord'), iar 5% au ales să nu răspundă sau să răspundă cu 'nu știu' acestei întrebări.


De asemenea, 46% dintre respondenți au afirmat că este mai bine pentru România ca președintele și premierul să provină din formațiuni politice diferite, în timp ce 33% au susținut că este mai bine ca președintele și premierul să provină din rândul aceleiași formațiuni. La această întrebare nu au răspuns sau au răspuns cu 'nu știu' 21% dintre cei chestionați, anunță Agerpres.

Sondajul a fost realizat pe populație adultă, neinstituționalizată, folosindu-se metoda CATI și însumând 1080 de interviuri. Eșantionul este multistadial cluster, cu selecția probabilistică a persoanelor și a fost validat pe baza datelor INSSE 2011 și a recensământului populației 2002. Eroarea tolerată este de 3,1%, la un nivel de probabilitate de 0,95.

Ultimele Stiri
abonare newsletter