Politică

Scutul antirachetă îi face pe români să se simtă “mai în siguranţă”

<p><img src="documente/stories/05_mai/03_ziua/scut.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Românii au în general o părere bună despre NATO şi cred că această organizaţie are o mare influenţă asupra ţării, potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).</p> <p />

“NATO este o organizaţie despre care au auzit 98% dintre respondenţii incluşi în eşantion. În general, percepţia despre NATO este una pozitivă, oamenii având preponderent o părere bună (66%) sau foarte bună (10%) despre această organizaţie”, arată studiul. Potrivit acestuia, oamenii tind în general să considere relaţiile României cu celelalte state membre NATO ca fiind bune (67%) sau foarte bune (5%). Totuşi, 19% sunt de părere că relaţiile României cu celelalte state membre sunt proaste. “Cu cât gradul de şcolaritate este mai mare, cu atât creşte proporţia celor care sunt de părere că relaţiile României cu celelalte state membre NATO sunt bune”, se precizează în studiu.

Sondajul mai relevă că românii cred că NATO este percepută ca având o influenţă destul de mare în România, respectiv 19% din populaţie consideră că această influenţă este foarte mare, iar 42% este de părere că influenţa NATO este mare.


Studiul mai relevă că două treimi dintre români au auzit de sistemul american de apărare antirachetă, iar jumătate cred că ţara are nevoie de această protecţie. “Cel mai important avantaj al proiectului, menţionat de 31% dintre respondenţi, este cel legat de siguranţa ţării. Alte avantaje menţionate de subiecţi sunt protecţia din partea SUA sau NATO în caz de război şi o mai bună colaborare cu SUA şi alte ţări. Principalul dezavantaj al proiectului îl reprezintă, în opinia respondenţilor, faptul că România ar putea deveni ţinta unor atacuri (8,9%). Alte dezavantaje sunt: deteriorarea relaţiilor cu Rusia (8,4%) sau cheltuielile mari pentru România (7,2%)”, mai relevă sondajul. Potrivit acestuia, protecţia militară (27,3%) şi ajutorul material şi financiar (9,6%) sunt principalele lucruri pe care subiecţii consideră că ar trebui să le ofere SUA în parteneriatul cu România.

Studiul IRES a fost realizat în perioada 20-22 aprilie, pe un eşantion de 1.665 persoane de peste 18 ani, iar marja de eroare a sondajului este de plus/minus 2,4%.

abonare newsletter