Politică

Sondaj: PPE ia faţa PES în preferinţele electoratului

Partidul Popular European (PPE) câştigă teren în preferinţele electoratului în perspectiva alegerilor europarlamentare din 22-25 mai.

În acelaşi timp, formaţiunile din blocul „antifederalist“ format în 2009 de conservatorii britanici ar putea să nu obţină voturile necesare pentru accederea în Parlamentul European, scrie stiripesurse.ro.

Astfel, potrivit unui sondaj PollWatch2014 (o iniţiativă ‘VoteWatch Europe’), principala forţă de centru-dreapta europeană, Partidul Popular European, a crescut în opţiunile electoratului şi ar urma să obţină 216 locuri din cele 751 în viitorul Parlament European, faţă de 205 mandate pe care le-ar câştiga Partidul Socialiştilor Europeni (PES). Socialiştii scad în sondaje în Franţa si Polonia, în timp ce Popularii Europeni cresc în opţiunile de vot în Spania, România şi Polonia, arata sondajul mentionat.


ECR ar obţine doar 39 de locuri în Parlamentul European faţă de 57 câte au în prezent, plasându-se în urma Verzilor şi mult în spatele grupului Stânga Unita Europeana/Stânga Verde Nordica, care ar obţine 49 de locuri în noul Parlament European.

Principala formaţiune naţională din ECR, Partidul Conservator din Marea Britanie, ar obţine 16 locuri în PE, comparativ cu cele 27 deţinute în mandatul 2009-2014. Partidul Legii şi Justiţiei din Polonia va obţine 18 locuri în legislativul european, ceea ce ar însemna ca în grupul ECR eurodeputaţii polonezii vor fi cei mai numeroşi.


Totuşi, potrivit sondajului PollWatch, grupul europarlamentar al ECR, aşa cum este el alcătuit în prezent, ar putea să aibă dificultăţi în a exista ca atare şi în legislatura 2014-2019 întrucât formaţiunile componente ar depăşi pragul electoral în numai şase state membre. Pentru a putea fi creat un grup politic în Parlamentul European este nevoie de minim 25 de eurodeputaţi din cel puţin un sfert dintre statele membre ale UE.

 

abonare newsletter