Politică

Lăzăroiu crede că UDMR va dispărea, Kelemen se declară “uimit” de declaraţii

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/29_ziua/07kelemen-hunor-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: “UDMR nu va dispărea, nu cred că Sebastian Lăzăroiu a transmis un mesaj din partea preşedintelui”.</p>

 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, se declară uimit de declaraţiile făcute de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu. Dacă, însă, acesta a făcut aceste afirmaţii în calitate de sociolog, atunci doar a reluat o temă mai veche, este de părere preşedintele UDMR.


 

“Dacă domnul Lăzăroiu vorbeşte în calitate de consilier prezidenţial atunci într-adevăr aceste afirmaţii trebuie interpretate într-un alt registru şi din acest punct de vedere am şi eu dubii în ceea ce priveşte aceste afirmaţii. Dar eu vreau să cred în continuare că el nu a făcut aceste afirmaţii în calitate de consilier prezidenţial. Nu cred în acest moment, fiindcă nu am informaţii, nu am date, că el ar fi transmis un mesaj din partea preşedintelui. Purtătorul de cuvânt este Valeriu Turcan”, a spus liderul UDMR. Kelemen a adăugat că, dacă Lăzăroiu a făcut aceste declaraţii în calitate de sociolog, atunci declaraţiile sale nu sunt atât de grave, ele reluând o temă mai veche. “Încă de la începutul anilor '90, din când în când, această temă a apărut pe agenda politicienilor; au fost câteva încercări de a ne scoate din Parlament, inclusiv prin Justiţie. Toate aceste încercări au eşuat. Comunitatea maghiară a demonstrat de fiecare dată că are nevoie de UDMR. Va avea nevoie de UDMR în continuare indiferent ce crede şi ce gândeşte domnul Lăzăroiu. Va avea nevoie de UDMR fiindcă nimeni nu vine cu un program alternativ şi noi am demonstrat credibil - fiindcă de fiecare dată am obţinut voturile comunităţii maghiare - că suntem un reprezentant al comunităţii maghiare în Parlamentul României, la nivelul autorităţilor locale. Nu va dispărea UDMR”, a explicat Kelemen Hunor.


 

Lăzăroiu: UDMR este
“constituită ciudat”,
dar e un “partener comod”


 

Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu a declarat recent că UDMR este constituită “foarte ciudat”, afirmând că aceasta “nu are o singură linie ideologică, acolo sunt şi creştin-democraţi şi social-democraţi şi liberali”, deşi “este afiliat, în ansamblul lui, la PPE”.


“Este adevărat că şi UDMR este o formaţiune tolerată în forma care este. În mod normal, ea poate fi contestată şi cred că au fost încercări de a contesta UDMR la Tribunal, că nu este un partid politic. Dar sigur că nimeni nu a făcut-o, pentru că UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul să-l distrugă. Şi apare şi povestea cu relaţiile interetnice şi atunci nimeni nu a încercat, dar, în mod normal, UDMR poate fi uşor contestat în instanţă. (...) UDMR a apărut ca o nevoie a unei comunităţi etnice. Acest lucru i-a dat stabilitatea pe care o are în politică, deşi nu este un partid. Poate că nu este rău că s-a construit aşa. Probabil că, în timp, nu ştiu când se va întâmpla asta, UDMR nu va mai exista ca atare”, a explicat consilierul. Lăzăroiu crede într-un scenariu în care curentele ideologice din UDMR vor fi absorbite de partidele româneşti, “pentru că acesta este trendul pe termen lung. Oricum, problema este că se diminuează foarte mult şi participarea la vot a maghiarilor. Subiectul etnic nu mai este presant nici măcar pentru etnia maghiară. Probabil că în 10-15 ani, asta se va întâmpla: curentele din UDMR vor fi absorbite de partidele româneşti”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter