Politică

Populaţia, obligată prin lege să colecteze gunoiul selectiv

<p>Firmele de salubritate vor fi obligate să nu mai amestece deşeurile în timpul transportului acestora, iar autorităţile locale vor trebui să introducă, în următorii cinci ani, sisteme de colectare separată, cel puţin pentru hîrtie, metal, plastic şi sticlă.</p> <p>Legea referitoare la regimul deşeurilor în ţara noastră va fi schimbată, fiind realizat deja un proiect de lege în acest sens. Potrivit documentului Ministerului Mediului şi Pădurilor, toţi operatorii economici, inclusiv firmele de salubritate, vor fi obligate să nu mai amestece deşeurile în momentul în care le preiau pentru transport. Cu alte cuvinte, hîrtia, plasticul şi sticla adunate în containerele speciale vor trebuie transportate obligatoriu separat, în caz contrar amenzile fiind între 10.000 şi 20.000 lei.</p>

De asemenea, proiectul de lege mai spune şi că populaţia va trebui să colecteze selectiv cel puţin hîrtie, metal, plastic şi sticlă. În acest context, primăriile vor avea obligaţia ca pînă în 2015 să introducă sisteme de colectare separată cel puţin pentru aceste tipuri de deşeuri. Dacă nu vor fi respectate aceste obligaţii, primăriile riscă amenzi între 7.500 lei şi 15.000 lei. În prezent, în Cluj-Napoca există deja tomberoane colorate pentru reciclarea hîrtiei, plasticului şi sticlei.

Deşeurile nimănui, strînse de Primărie

Conform proiectului de lege, primăriile vor fi obligate să cureţe deşeurile care ajung în mediu, dacă nu se ştie cui aparţin acestea. În cazul în care cei care au aruncat gunoiul într-un loc nepermis sînt descoperiţi, ei vor fi cei care vor suporta costurile curăţării deşeurilor. „În majoritatea regiunilor extravilane, deşeurile sînt abandonate de către localnici. Deşi primăriile se implică, în general, în acţiuni de curăţenie cu voluntari, acestea ar putea fi de acum responsabilizate să cureţe deşeurile abandonate în natură cu costurile proprii şi să întreprindă demersuri pentru a identifica făptuitorii. Mai ales că de multe ori aceştia sînt chiar din localitate”, consideră Oana Raluca Brătilă, reprezentant al organizaţiei „Let’s Do It Romania“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter