Politică

Lucrările la linia de tramvai încep din Mănăştur

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/28_ziua/05 tramvaie rp 17.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Citeşte care sunt străzile pe care se va lucra mai întâi şi pe care dintre ele va fi restricţionată circulaţia.</p> <p />

Primarul Sorin Apostu promite călătorii mai scurte şi zgomot mai puţin după reabilitarea liniei de tramvai.

 


Primarul Sorin Apostu a explicat ieri care sunt beneficiile în urma implementării proiectului european privind reabilitarea liniei de tramvai pe cele două tronsoane, Mănăştur – Piaţa Gării şi Piaţa Gării – Bulevardul Muncii. Contractul pentru execuţia lucrărilor a fost atribuit la finalul săptămânii trecute consorţiului Swietelsky Baugesellschaft GmbH -Astalrom – Euroconstruct – Transferoviar Grup pentru suma de 104 milioane de lei. Apostu a explicat că lucrările vor fi finalizate în doi ani de zile de la demararea acestora. Dacă nu vor exista contestaţii, contractul va fi semnat cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, urmând ca lucrările să demareze imediat.

„Este un proiect foarte important pentru strategia de modernizare a transportului în comun pentru toată zona metropolitană. Printre beneficii se numără creşterea vitezei de transport şi reducerea timpului de călătorie la jumătate, creşterea capacităţii de transport cu cel puţin 10% şi scăderea poluării sonore. De asemenea, vom face economii de 38-40% şi în ceea ce priveşte consumul energetic”, a explicat Apostu.


 

Garanţie în premieră


 

În plus, primarul a menţionat că în cadrul aceste licitaţii s-a cerut cea mai mare garanţie solicitată vreodată de către o administraţie locală şi asumată de un constructor din Europa. “Pentru lucrările la trama stradală am cerut o garanţie de cinci ani, iar pentru calea de rulare o garanţie de zece ani”, a subliniat edilul. Lucrările se vor realiza în mai multe etape, tramvaiul urmând să circule pe tronsoanele pe care nu se lucrează. Pe trosoanele care vor intra în şantier, tramvaiele vor fi înlocuite provizoriu cu autobuze.


 

Se lucrează pe segmente


 

În conformitate cu graficul de lucrări realizat, pe tronsonul I lucrările vor începe pe segementul Bucium – Calvaria (3 luni), vor continua cu zona Calvaria – Horea (6 luni) şi se vor finaliza cu porţiunea Horea – Gară (3 luni).

Pe tronsonul II, Piaţa Gării - Bulevardul Muncii, lucrările vor debuta pe sectorul cuprins între strada Căii Ferate şi Piaţa Gării (2 luni), vor continua pe segmentul Piaţa Gării – Maramureşului (2 luni), apoi în zona Maramureşului – Bulevardul Muncii (2 luni) şi se vor încheia cu segmentul Bulevardul Muncii – Căpitan Grigore Ignat (6 luni).

„Am decis ca tronsonul I să fie atacat simultan şi să-l terminăm într-un an. Dacă executantul nu va reuşi din vina sa să respecte graficul de lucrări stabilit, va plăti penalităţi de 0,5% pe zi”, a mai arătat primarul.

 

Restricţii de circulaţie şi străzi închise

 

Fiecare etapă de lucrări va fi anunţată din timp, iar primăria va încerca să anticipeze problemele de trafic şi disconfortul pentru cei direct afectaţi de şantier, în vederea reducerii la maximum a acestor probleme. Conform primelor estimări, pe parcursul derulării lucrărilor se va restricţiona circulaţia parţial pe străzile Primăverii, Plopilor, Spaiul Independenţei (între intersecţia cu strada George Coşbuc şi podul Napoca) sau Horea. Pe strada I.L. Caragiale circulaţia va fi închisă complet, la fel şi pe Splaiul Independenţei, pe porţiunea cuprinsă între podul Garibaldi şi intersecţia cu strada Coşbuc.

Apostu a mai anunţat că Primăria a atribuit şi contractul pentru dirigenţia de şantier a obiectivului modernizarea liniei de tramvai. Câştigătoare a fost declarată asocierea asocierea Irimat Cons SRL - Acciona Ing SA, cu valoarea de 0,65% din totalul situaţiilor de lucrări executate şi acceptate la plată de inspectorul de şantier.

Ultimele Stiri
abonare newsletter