Politică

Preşedintele PPMT: Jobbik să le mulţumească lui Băsescu şi Ponta pentru că au adus două-trei mandate cu declaraţiile lor

Liderul PPMT, Toro T. Tibor, consideră că reprezentanţii Jobbik ar trebui să le mulţumească preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Victor Ponta, pentru că, în urma declaraţiilor acestora din perioada 10-15 martie, formaţiunea a câştigat două-trei mandate parlamentare.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că Jobbik a obţinut în România câteva mii de voturi, acesta fiind răspunsul comunităţii maghiare "faţă de isteria creată în mod absurd şi artificial de către anumite personalităţi politice".

"În Ungaria, Jobbik a obţinut 21 la sută din voturi, dar aici, în România, a obţinut puţin peste doi la sută, câteva mii de voturi, acesta a fost răspunsul comunităţii maghiare faţă de isteria creată în mod absurd şi artificial de către anumite personalităţi politice. Jobbik nu a avut influenţă în Transilvania. Jobbik a profitat şi de oficiali din România care au participat la acest succes al lor. Cred că pentru vreo două-trei mandate, Jobbik trebuie să îi mulţumească lui Traian Băsescu şi lui Victor Ponta, dar şi altor politicieni care s-au manifestat foarte vocal în jurul zilelor de 10 şi 15 martie", a spus Toro.


În 14 martie, autorităţile române au decis nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, anunţa purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, care preciza că urma să fie făcute demersuri pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili,

"În urma activităţii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea preîntâmpinării unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, au fost instituite măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik", declara Dajbog.


Purtătorul de cuvânt al MAI spunea că s-a stabilit "cu certitudine că aceştia sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii".

Referitor la preşedintele Jobbik, Vona Gabor, purtătorul de cuvânt al MAI spunea că nu poate furniza informaţii, pentru că pe rolul Ministerului Public se află, în faza implementării, o cauză penală.


Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, în 13 martie, un mesaj politicienilor maghiari care se anunţau în număr mare în România în următoarele zile, că "oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur de pe teritoriul României, dacă nu respectă legile şi Constituţia".

Şeful statului îi avertiza pe politicienii maghiari "să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei României".

abonare newsletter