Politică

Referendumul privind revizuirea Constituției ar putea avea loc abia în 2015

Referendumul privind revizuirea Constituției ar putea avea loc cel mai devreme în 2015, a susținut, duminică, la Piatra Neamț, liderul PNL, Crin Antonescu, președinte al Comisiei de revizuire a Constituției.

El a precizat că în calitatea pe care o are a solicitat membrilor comisiei să înceapă discuțiile, pe baza recomandărilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția.

'Referendumul are șanse doar cu prevederea de 30% a validării, deci abia în 2015, dacă până atunci forma Constituției va fi dezbătută și votată cu două treimi din Parlament', a apreciat Crin Antonescu, citat de Agerpres.


Liderul PNL a precizat că a existat o puternică și susținută campanie politicianistă din partea președintelui Traian Băsescu, care a prezentat modificarea Constituției 'ca pe o a doua tentativă de lovitură de stat'.

'Când au venit detaliile de la Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția, au fost prezentate ca niște pumni dați în cap nouă. La Curtea Constituțională sunt două comentarii: unele de care trebuie să ținem cont, chiar dacă nu suntem de acord, iar în rest sunt niște sugestii, păreri, care sunt tratate cu interes și respect dar nu mai mult de atât, pentru că nu Curtea Constituțională este legiuitor. Ca atare, ce ni se spune că încalcă limitele revizuirii, am scos. La Veneția avem observații de care putem ține cont și bineînțeles că vom ține. Le vom discuta în comisie', a precizat Crin Antonescu.


Liderul PNL a subliniat că cel mai important este că nici Curtea Constituțională și nici Comisia de la Veneția nu au semnalat chestiuni grave care să țină de statul de drept și că păstrarea parlamentului bicameral nu a fost contestată.

abonare newsletter