Politică

Marko Bela (UDMR): Adversarii noștri nu sunt românii, ci ignoranța noastră și lipsa de solidaritate

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat sâmbătă, la Odorheiul Secuiesc, unde a avut loc lansarea candidaților Uniunii pentru alegerile europarlamentare din luna mai, că adversarii comunității maghiare nu sunt românii, ci ignoranța și lipsa de solidaritate.

sursa foto: dcnews.ro sursa foto: dcnews.ro

Marko Bela a afirmat că pentru comunitatea maghiară din România este extrem de important să fie reprezentată la București și la Bruxelles, pentru că în acest fel poate milita pentru drepturile ei și pentru apărarea identității naționale.

''Unii ar putea spune că românii sunt adversarii noștri. Poate că sunt adevărate aceste spuse, pentru că în ultimii ani am fost puși de multe ori în postura de a ne confrunta cu reprezentanții românilor pentru apărarea drepturilor noastre și am avut meciuri cu ei. (...) Dar țin să spun că nu acesta este adversarul nostru cel mai puternic. Cel mai periculos adversar este ignoranța celor care ne spun că nu are sens să mergem la București sau la Bruxelles să facem politică. (...) Ce rost are să mergem acolo, ce pot face câțiva oameni? Acesta este adevăratul adversar — lipsa de credință, ignoranța și lipsa de interes care ne spun că nu avem șanse'', a spus Marko Bela de la tribună, îndemnând membrii comunității maghiare să nu trateze cu indiferență alegerile și să-și exercite dreptul la vot.


În context, el a menționat că poate alta ar fi fost istoria maghiarilor dacă aceștia ar fi avut reprezentanți în Europa în momentul în care Tratatul de la Trianon le-a pecetluit soarta.

''De la Trianon încoace am tot pierdut. (...) Dar în 1989 ni s-a dat o nouă șansă de victorie. (...) Fără noi (UDMR-n.r) la București nu ar fi fost posibilă aderarea României la NATO în urmă cu 10 ani și nici intrarea în Uniunea Europeană în urmă cu șapte ani. E nevoie de acel procent de 5-6% pentru ca România să meargă în direcția corectă. (...) Când nu am fost reprezentați în Europa iată ce s-a întâmplat la Trianon. (...) Putea să se întâmple altfel, putea să fie altfel istoria. (...) De asta e important să fie la Bruxelles 1-2-3 oameni, dacă vom fi prezenți nu se vor putea lua decizii împotriva noastră pentru că vom avea un cuvânt de spus'', a mai declarat Marko Bela, citat de Agerpres.


La festivitatea de lansare a candidaților UDMR pentru alegerile europarlamentare, care a avut loc la Sala sporturilor din Odorheiul Secuiesc, au participat circa 1.500 de persoane. Evenimentul, desfășurat sub sloganul ''Transilvania în Europa'', a început cu intonarea imnului secuiesc și cel al Ungariei și s-a încheiat cu o binecuvântare creștinească rostită de călugărul franciscan Bojte Csaba și imnul Uniunii Europene.

Printre candidații UDMR pentru Parlamentul European se numără Iuliu Winkler, Sogor Csaba, Vincze Lorant, Hegedus Csilla și Antal Lorant.

Ultimele Stiri
abonare newsletter