Politică

Comisia de la Veneţia: Proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri

Opţiunea clară pentru o formă de guvernământ şi clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui sunt doar câteva dintre punctele-cheie care trebuie modificate în proiectul de revizuire a Constituţiei conform raportului Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, comisia consideră necesară eficientizarea procedurilor legislative astfel încât să fie redusă la minimum necesitatea ordonanţelor de guvern precum și îmbunătăţirea bazei legale pentru ca CSM să-şi poată îndeplini sarcina de garant al independenţei magistraţilor este o altă propunere a Comisiei.

Comisia îşi exprimă speranţa că, în etapele viitoare ale procesului de revizuire, vor fi sporite eforturile pentru implicarea tuturor părţilor interesate.


"O cooperare constructivă între majoritate şi opoziţie şi o amplă dezbatere publică sunt cerinţe preliminare importante pentru reuşita procesului de revizuire şi pentru legitimitatea viitorului text al Constituţiei", se arată în răspunsul Comisiei după analiza proiectului de revizuire a legii fundamentale.

abonare newsletter