Politică

Băsescu: România doreşte să fie parte a unui eventual format de negociere pe situaţia din Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România va susţine la Consiliul European pe tema Ucrainei că doreşte să fie parte a unui eventual format de negociere pentru rezolvarea situaţiei din zonă, plecând de la interesul naţional al ţării noastre.

Preşedintele a mai spus, la plecarea spre Bruxelles, că România va susţine la Consiliul European pe tema Ucrainei că premisele rezolvării situaţiei sunt legate de acordul de la Budapesta din 1994 şi de respectarea acordurilor bilaterale ale Kievului cu Moscova.

”În cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, urmare a acţiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere”, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.


Argumentele pentru acest lucru sunt, în opinia şefului statului, faptul că România are peste 400.000 de cetăţeni ucraineni vorbitori de limbă română, ceea ce ne situază pe locul doi, după minoritatea rusă, ca interes pentru ceea ce se întâmplă cu minorităţile pe teritoriul Ucrainei.

"Un al doilea argument pe care îl avem este acela că România cel mai apropiat stat membru al UE, de Crimeea, distanţa este de doa 160 de mile marine, ceea ce pentru una din cele 400 de nave ale flotei ruse de la Sevastopol înseamnă un marş de 10 ore, maxim până la frontierele României", a arătat preşedintele Traian Băsescu.


El a ţinut să mai menţioneze că România este, prin frontiera estică, la 100 de kilometri de un alt conflict îngheţat, cel din Transnistria.

"Nu în ultimul rând, România nu e dependentă de importurile de gaze din Federaţia Rusă, deci nu are o grea dependenţă şi le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze prin interconectorul cu Ungaria, unde putem primi gaze şi din Norvegia", a spus preşedintele României.


Traian Băsescu a mai afirmat că România poate fi un "participant asupra căruia să nu se ridice semne de întrebare la negociere", considerând că "interesul naţional al României este să fie implicată, plecând şi de la premisa că are 640 de kilometri de frontieră cu Ucraina, probabil cea mai lungă frontieră dintre statele membre ale Uniunii Europene".

Şeful statului a declarat că acestea sunt elementele pe care le are în vedere în intervenţia pe care o va avea la Consiliul European informal care va avea loc la Bruxelles şi a arătat că prima oră şi jumătate din summit este rezervată întâlnirii cu premierul Ucrainei, care va informa cu privire la situaţia din această ţară şi la modul în care Ucraina vede rezolvarea acestor tensiuni, pe care România le consideră o "agresiune", indiferent cum definesc alte state situaţia din Ucraina.

Ultimele Stiri
abonare newsletter