Politică

Monica Macovei: Sper ca România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracțiuni

Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni, al cărei raportor este europarlamentarul Monica Macovei, a fost adoptată cu o largă majoritate de voturi de Parlamentul European: 631 de voturi pentru. Transpunerea Directivei este obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Monica Macovei Monica Macovei

“Sper ca România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracțiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terțe persoane sau confiscarea extinsă, inclusiv în cazul înstrăinării sub prețul pieței sau al donațiilor. Potrivit noii Directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai ușor și mai repede, asfel încât toți vom avea de câștigat. Eu mi-am atins obiectivul în Parlamentul European, este rândul celor de acasă să îl pună în aplicare”, a declarat Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru această Directivă.

Potrivit noii Directive, averile infractorilor vor fi confiscate mai ușor în toate statele membre, iar confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracțiuni decât înainte: (i) corupția activă și pasivă în sectorul public și privat, precum și corupția oficialilor din EU din din alte state membre, (ii) participarea la o rețea de crimă organizată, (iii)pornografia infantilă, (iv) criminalitatea informatică și (v) orice infracțiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter