Politică

Boc: USL a uitat ce a spus când era în Opoziţie şi acum vrea alegeri comasate

Fostul premier Emil Boc este împotriva suprapunerii alegerilor pentru Parlamentul European şi referendumul pentru revizuirea Constituţiei. USL a anunţat luni că cele două alegeri se vor suprapune şi vor avea loc în luna mai.

Emil Boc le atrage atenţia actualilor guvernanţi că atunci când se aflau în Opoziţie erau împotriva oricăror comasări de alegeri, dar acum când sunt la Putere au uitat ce îşi doreau în urmă cu câţiva ani. “Legea ne recomanda şi asa spun şi normele europene să nu se suprapună alegerile europarlamentare peste alte evenimente politice interne, dar este vorba despre o recomandare a Uniunii Europene şi recunosc acest lucru. Gândindu-mă însă când nouă ne-a fost anulată decizia de comasare a alegerilor, Victor Ponta şi ceilalţi din Opoziţie ne-au cerut demisia. Acum ei fac acelaşi lucru”, a spus fostul premier.

Boc a adăugat că legislaţia nu interzice suprapunerea celor două alegeri, dar nu recomandă acest lucru “pentru că se pierde din substanţa alegerilor pentru Parlamentul European, dezbaterea făcându-se pe altceva şi nu pe ceea ce ar trebui să însemne o dată la cinci ani alegerile pentru forul legislativ european cu implicaţii majore pentru deschiderea Uniunii Europene”.


România, mai catolică decât papa

Fostul prim-ministru este convins că România nu vrea să respecte recomandarea Uniunii Europene. “România se pare că nu vrea să fie nici de această dată în concordanţă cu ceea ce se întâmplă în Europa. Vrea să fie mai catolică decât papa şi se pare că va trebui să organizeze acest referendum. Deci, legal nu poate fi oprit, dar moral ar putea să nu fie organizat din două motive: nu ar trebui să se suprapună peste problematica Uniunii Europene şi au fost, când erau în Opoziţie, împotriva oricărei comasări de alegeri sau scrutinuri electorale. Acum dacă sunt la Putere au uitat ce au spus când erau în Opoziţie?”, a conchis Emil Boc.

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea avea loc, timp de două zile, sâmbătă 24 mai şi duminică 25 mai, proiectul noii legi fundamentale ar trebui să treacă de Parlament cel mai devreme în 24 aprilie.


USL a anunţat, luni, că alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul de revizuire a Constituţiei vor avea loc simultan.

Potrivit deciziei Consiliul Uniunii Europene, alegerile europarlamentare trebuie să aibă loc în toate ţările Uniunii între 22 şi 25 mai 2014.

Ultimele Stiri
abonare newsletter