Politică

Şase oferte în cursa pentru pista aeroportului

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/08_ziua/03 alin tise plansa pista noua aeroport rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Cel mai mic preţ a fost oferit de Cooperativa Edille Appennino împreună cu Airport Management Consultancies - circa 127 milioane de lei.</p> <p />

Firme din Spania, Italia şi România vor să construiască noua pistă de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

 


În total au fost depuse şase oferte la licitaţia pentru realizarea primilor 2.100 de metri din cei 3.500 ai pistei de decolare-aterizare a aeroportului, acestea fiind deschise oficial ieri de către comisia de evaluare.

Ofertele au venit din partea: Napoca Construcţii SA - Icco Systems - Geo Arc SRL Otopeni, Romstrade SRL, Impresa Pizzarotti & C.SpA - Impresa Cavalleri Ottavio SpA, Construcciones Sanchez Dominguez Sando SA din Spania - S.C. Delta ACM 93 SRL - Drum Concept SRL, Grup 4 Instalaţii - Sc Sylc Con Trans SRL şi Cooperativa Edille Appennino - Airport Management Consultancies.


Procedura de deschidere a ofertelor a durat mai bine de patru ore, comisia de evaluare condusă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, verificând existenţa tuturor documentelor de calificare, atât la fiecare membru al asocierilor participante, cât şi la firmele subcontractante. La procedura de deschidere a ofertelor a luat parte, pentru scurt timp, şi directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

 


Romstrade a revenit

 


Firma Romstrade a fost unicul ofertant la licitaţia organizată anul trecut de Consiliul Judeţean în vederea realizării întregii lungimi de 3.500 de metri a pistei. Practic, oferta Romstrade a fost respinsă de două ori de comisia de evaluare a Consiliului Judeţean. După respingerea iniţială a ofertei, comisia a fost nevoită să o reanalizeze ca urmare a unei contestaţii depuse de Romstrade. De data aceasta, Romstrade s-a prezentat la licitaţie alături de firmele Irimat Cons şi UTI Instal Construct, în calitate de subcontractanţi. De asemenea, printre ofertanţi se află şi alte firme cunoscute: Grup 4 Instalaţii face parte din consorţiul care construieşte noul stadion „Cluj Arena”, Impresa Pizzarotti lucrează la centura Vâlcele-Apahida, iar Napoca SA este o companie clujeană renumită pe piaţa construcţiilor.

Cea mai bună ofertă financiară, de circa 127,41 milioane de lei, a venit din partea italienilor de la Cooperativa Edille Appennino, asociaţi cu Airport Management Consultancies.


 

Pista, gata în 180 de zile

 

La polul opus s-a aflat oferta celorlaţi italieni, Impresa Pizzarotti & C.SpA - Impresa Cavalleri Ottavio SpA, care au cerut un preţ de peste 162,12 milioane de lei. Restul ofertelor au fost următoarele: Napoca SA - Icco Systems - Geo Arc SRL Otopeni – 137,8 milioane de lei, Romstrade SRL – 155,3 milioane de lei, Construcciones Sanchez Dominguez Sando SA -  Delta ACM 93 SRL - Drum Concept SRL – 131,6 milioane de lei şi Grup 4 Instalaţii - Sylc Con Trans SRL – 152,4 milioane de lei. La toate preţurile exprimate se adaugă TVA.

Toţi ofertanţii au propus un termen de finalizare a lucrărilor de 180 de zile. Valoarea estimată a construirii viitoarei piste de 2.100 de metri a fost de 39,9 milioane de euro fără TVA. Principalul criteriu de atribuire a licitaţiei va fi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, ponderea preţului ofertei fiind de 60%, în timp ce 40% va conta durata de execuţie a lucrărilor.

 

Moment important

 

„Suntem într-un moment foarte important în ceea ce priveşte modul în care va arăta în viitor aeroportul. Vechea pistă nu mai face faţă actualelor cerinţe generate de creşterea numărului de mişcări şi a greutăţii noilor aeronave. Noua pistă va fi construită în două etape, începând cu acest prim segment de 2.100 de metri, ceea ce va permite preluarea traficului, iar prelungirea ulterioară, până la 3.500 de metri se va face după finalizarea procesului de despăgubiri şi deviere a cursului Someşului, cel mai probabil în cursul anului viitor. Actuala pistă va fi păstrată ca şi cale de rulare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

abonare newsletter