Politică

Monica Macovei prezintă finalizarea dosarului pe confiscare

Europarlamentarul Monica Macovei prezintă astăzi la Bruxelles, în cadrul Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, din Parlamentul European, proiectul legii privind confiscarea extinsă.

Monica Macovei - sursa foto mediafax.ro Monica Macovei - sursa foto mediafax.ro

În cadrul ședinței comisiei, europarlamentarul prezintă finalizarea dosarului pe confiscarea extinsă a averilor care provin din activităţi penale în state membre UE. În opinia Monicăi Macovei, prioritatea este confiscarea banilor care provin din activităţi penale.

Tot joi, în cadrul aceleaşi şedinţe, continuă şi discuţiile privind înfiinţarea instituţiei Procurorului European. Astfel, Comisia Europeană menține proiectul privind înființarea instituției Procurorului European, în ciuda unor avize negative transmise de unele state membre. România, prin Camera Deputaților, este una dintre țările care au spus “nu” acestui demers.


“Când e vorba de fraudă pe fondurile europene s-a constatat că OLAF (Oficiul European de Luptă AntiFraudă ) nu face suficient (…) S-a constatat că la OLAF, procentul de trimitere în judecată e foarte mic, şi atunci s-a luat decizia şi s-a pus această instituţie care va face tot, de la cap la coadă, şi va trimite în judecată în instanţele naţionale. Acest procuror european va avea puteri mari, va putea intercepta, va avea martori, va putea face orice act de anchetă, dar dacă va dori să ancheteze, spre exemplu, un martor român sau va vrea o interceptare legată a unui român sau unuia care e în România, se va urma legea din România. Va respecta regulile de procedură din ţările în care urmează să aibă activitatea (…) Deocamdată suntem la nivelul în care Comisia a consultat statele membre, cum e obligatoriu, şi a făcut un draft de regulament care se discută şi va suferi modificări, cum suferă toate aceste documente. Mai durează, va fi în mandatul viitor când se va adopta”, a explicat, miercuri, Macovei.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter