Politică

Falşi producători agricoli, prinşi în pieţele Clujului

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/07_ziua/05-piata-ira-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primăria şi Prefectura au prins şapte aşa-zişi producători, care vindeau legume şi fructe cumpărate din en-gros-uri.</p>

 

Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Prefectura judeţului Cluj au demarat o serie de controale în pieţele administrate de municipalitate cu scopul de a vedea dacă cei care s-au declarat producători agricoli comercializează într-adevăr fructe şi legume din producţia proprie.


 

„Prin aceste controale am dorit să ne asigurăm, mai ales că e perioada trufandalelor şi ne apropiem de sărbătorile pascale, că ceea ce cumpără clujenii sunt legume crescute în serele producătorilor. Împreună cu Instituţia Prefectului Cluj am realizat controalele în judeţ pentru a verifica că produsele vândute ca fiind recolte ale producătorilor locali, au crescut cu adevărat în grădinile, solariile sau serele din Jucu sau Apahida”, a declarat primarul Sorin Apostu într-o conferinţă de presă. În data de 31 martie, echipe mixte, formate din poliţişti locali din cadrul Serviciului Inspecţie Comercială, angajaţi ai Serviciului Administrare Hale şi Pieţe şi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj, au efectuat verificări în pieţele agroalimentare Ira şi Flora. Astfel, s-au ridicat probe de la locurile de vânzare care au fost comparate cu cele existente la locurile de producţie sau în spaţiile de depozitare din gospodăria fiecărui producător.


Amenzi de 17.500 de lei


 

Au fost verificaţi 36 de producători agricoli prezenţi la vânzare în ambele pieţe, la 16 dintre aceştia recoltându-li-se probe, care ulterior au fost verificate în teren. Echipele de control s-au deplasat în localităţile Căian, Borşa, Floreşti, Jucu, Apahida, Bonţida şi Frata unde s-a verificat concordanţa între probele recoltate din pieţe şi realitatea din teren.


„Din fericire, au existat multe cazuri pozitive, dar şi înşelătorii. În unele cazuri, am constatat că aşa-zişii producători îşi cumpărau de la en-gros produsele pe care le aduceau în piaţă. În urma controalelor au fost identificaţi şapte producători agricoli care comercializau în pieţele clujene produse pe care nu le cultivaseră, în consecinţă fiind încheiate şapte procese verbale de constatare a contravenţiilor, valoarea amenzilor fiind de 17.500 lei”, a informat primarul Clujului.

 


Posibile amenzi şi pentru primării

 

Subprefectul Vasile Cozma a apreciat iniţiativa Primăriei de a colabora cu Prefectura în cazul acestor controale. „Vrem să stimulăm producţia locală a legumelor de sezon şi, până la urmă, chiar produsul de Cluj. Menirea Prefecturii este de a verifica modul în care primăriile îşi exercită prerogativele, adică cum au întocmit dosarele de producător. Dacă este o neconcordanţă între certificat şi tipul de produse vândute, legea prevede amenzi pentru primării, care variază între 5.000-10.000 de lei”, a precizat Cozma.

Vă reamintim că, potrivit unor hotărâri de Consiliu Local adoptate anul trecut, producătorii sunt obligaţi să afişeze provenienţa produselor pe care le vând, iar preţul acestora nu trebuie să depăşească dublul celor de referinţă, practicate la piaţa din incinta Centrului Agro Transilvania. Pe lângă amenzi, producătorii primesc două puncte de penalizare dacă nu respectă obligativitatea afişării originii produselor şi trei puncte dacă nu respectă preţul maximal. În plus, la cinci puncte de penalizare, comercianţii nu mai au dreptul să comercializeze în pieţele Primăriei.

abonare newsletter