Politică

720 de km de drumuri modernizate se transformă în 350 km

<p />Consiliul Judeţean a decis să reducă la jumătatea numărul de kilometri de drumuri ce vor intra în proiectul major de reabilitare.

După ce, la începutul acestei săptămâni, Consiliul Judeţean a decis să anuleze licitaţia pentru reabilitarea a 718 kilometri de drumuri judeţene, ca urmare a condiţiilor impuse de banca finanţatoare, preşedintele forului judeţean, Alin Tişe, a anunţat ieri că proiectul nu va fi licitat din nou în forma iniţială.

 


Astfel, conducerea judeţului ia în calcul reducerea numărului de kilometri de drumuri incluşi în proiect, de la aproape 720 la 350. Alin Tişe a explicat că a luat o astfel de decizie în contextul în care, fără o garanţie din partea Consiliului Judeţean, nici o firmă nu va putea primi finanţare de la bănci pentru lucrările incluse în proiect.

 


CJ va garanta pentru obţinerea finanţării


„Licitaţia va fi reluată săptămâna viitoare. Am fost nevoiţi însă să stabilim un nou plan privind acest proiect. Vom reduce numărul de kilometri de la 720 la 350. Avem două opţiuni. Putem merge fie pe varianta de la pistă, unde termenul este mai scurt, fapt ce permite firmelor să se împrumute, iar plata de la trei la cinci ani din bugetul Consiliului Judeţean asigură finanţarea. A doua variantă ar fi avalizarea biletelor la ordin pentru o sumă mai mică, în aşa fel încât să nu ne creştem foarte tare gradul de îndatorare”, a explicat Tişe. La momentul actual, gradul de îndatorare al instituţiei este undeva în jur de 22%, iar legea permite o limită până la 30%.

Pentru diferenţa de drumuri care nu mai poate intra în proiectul regândit, Alin Tişe a venit cu o altă soluţie: includerea acestora în proiectul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului privind modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri din toată ţara.


 

Tişe nu renunţă la proiect


 

„Eu nu pot să îndatorez judeţul mai mult decât îmi permite legea. Dacă am fi schimbat condiţiile licitaţiei în timpul jocului şi am fi semnat contractul cu asocierea declarată câştigătoare am fi putut fi acuzaţi că favorizăm pe cineva şi am fi avut alte probleme. De aceea, trebuie să reluăm licitaţia şi să schimbăm condiţiile. Nu vreau să renunţ la acest proiect care este unul ambiţios pentru mine şi consider că mai avem o şansă. Din păcate, în vremurile actuale, băncile pretind condiţii foarte stricte la credite”, a mai arătat Tişe. Vă reamintim că, iniţial, comisia de licitaţie a Consiliului Judeţean a atribuit licitaţia privind reabilitarea drumurilor judeţene consorţiului de firme format din Midanne Invest Grup SRL,  Panpetrol Com SRL,  Specialist Consulting SRL, Proiect Bucureşti Grup Consultanţă Imobiliară SA,  Simarc SA,  I&C Transilvania Constructii SRL şi Coratim SRL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter