Politică

Legea minorităţilor, “testul majorităţii” în Parlament

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/03_ziua/kelemen hunor conferinta rp 08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pune sub semnul întrebării viitorul coaliţiei de guvernare dacă Legea Minorităţilor nu va fi adoptată în această primăvară.</p> <p> </p>

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în cadrul întrunirii Consiliului Rreprezentanţilor Unionali (CRU), desfăşurată la Cluj, că “viitorul coaliţiei de guvernare va fi pus sub semnul întrebării, dacă nu va fi adoptată legea minorităţilor în sesiunea parlamentară din primăvară”.


 

Declaraţia făcută sâmbătă de “urmaşul lui Marko Bela” nu este surprinzătoare pentru democrat liberali, în contextul în care şi fostul preşedinte al Uniunii, Marko Bela, a explicat, înainte de Congresul UDMR, că adoptarea Legii Minorităţilor trebuie să rămână prioritară pentru udemerişti.


 

Kelemen pune piciorul în prag


“Legea minorităţilor, care pune bazele autonomiei culturale, trebuie adoptată în sesiunea din primăvară. Va fi o probă dacă Parlamentul are majoritate în primăvară. Dacă nu are nici majoritate, nici voinţă politică, atunci viitorul coaliţiei se va pune sub semnul întrebării şi ne vom confrunta cu o nouă problemă”, a declarat Kelemen Hunor.


Vă reamintim că şi fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat la rândul său, înainte de a renunţa să mai candideze la şefia formaţiunii, că una dintre priorităţile Uniuni, în 2011, o reprezintă adoptarea Legii Minorităţilor Naţionale, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare. Marko a adăugat atunci că, în acest sens, există un “anumit consens” în coaliţia de guvernare.

Reprezentanţii UDMR au reproşat, în repetate rânduri, “uitarea” acestui proiect în Parlament. “De 5-6 ani de zile este în dezbatere. Noi am pregătit acest proiect împreună cu PDL şi cu PNL când eram la guvernare în 2005-206 - au fost de acord, atât PNL, cât şi PDL. Stă de 3-4 ani în Parlament”, a spus, în urmă cu două luni, Kelemen Hunor.


 

Buda: “Nu este niciun impediment”

Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat că nu vede “niciun impediment ca legea minorităţilor să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară”. El a explicat că această dorinţă “nu este o noutate a celor din UDMR”, fiind de altfel un subiect pus demult pe agenda Coaliţiei.

”Este o chestiune firească, normală. Această dorinţă a celor din UDMR nu este o noutate. Cerinţa lui Kelemen Hunor, ca legea să fie adoptată în această sesiune parlamentară, este una normală. La nivelul Camerei Deputaţilor această lege a fost trimisă către Comisia pentru Drepturile Omului. Nu este niciun impediment. Proiectul legii minorităţilor este în limitele Constituţiei. Se poate spune că acest subiect a fost deja bifat. La acest proiect s-a lucrat, iar felul în care arată el în momentul de faţă respectă limitele constituţionale. Nu văd niciun fel de problemă”, a explicat deputatul democrat liberal, preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

abonare newsletter