Politică

Comuna Mociu nu mai are spital

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/03_ziua/mociu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Spitalul din Mociu a fost desfiinţat, în protestelor localnicilor şi demersurilor primarului Marton Horvath pe lângă ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.</p> <p> </p>

 

Pacienţii spitalului din Mociu au fost mutaţi deja la alte unităţi sanitare din judeţ, iar cei 22 de angajaţi vor afla astăzi unde sunt redistribuiţi.


 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a oprit, de la 1 aprilie, finanţarea pentru Centrul de Sănătate din Mociu.


 

Proteste degeaba. Audienţe fără rezultat.


 

Sătenii din Mociu nu mai au spital, începând de vineri ca urmare a adoptării unei Hotărâri de Guvern referitoare la desfiinţarea a 67 de spitale din toată ţara şi transformarea lor în cămine de bătrâni.


Localnicii din Mociu şi-au exprimat nemulţumirea faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa spitalul şi au organizat un protest acum două săptămâni. De asemenea, primarul din Mociu, Marton Horvath, a mers în audienţă la ministrul Sănătăţii, colegul său de partid Cseke Attila, pentru a-i cere să oprească desfiinţarea unităţii sanitare.

„Ieri (marţi – n.r.) am fost în audienţă la ministrul Cseke Attila şi la domnul Marko Bela şi dânşii au spus că vor reanaliza situaţia şi până la apariţia hotărârii de Guvern care prevede reorganizarea spitalelor vom primi un răspuns”, a afirmat Marton Horvath, săptămâna trecută.


Răspunsul ministrului Sănătăţii a fost clar după votarea Hotărârii de Guvern: au fost desfiinţate toate cele 67 de spitale propuse pentru reorganizare, inclusiv cel din Mociu.

 

Angajaţii din Mociu află astăzi unde vor munci

 

Potrivit procesului de reorganizare a spitalelor, pacienţii şi angajaţii sunt trimişi în alte unităţi sanitare. Bolnavii spitalului din Mociu au fost transferaţi deja la alte unmităţi medicale, iar angajaţii vor afla astăzi unde vor munci.

Conform unui anunţ al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Cluj, personalul medico-sanitar şi auxiliar-sanitar trebuie să se prezinte astăzi la sediul DSP Cluj pentru a fi redistribuiţi pe posturile vacante din spitalele din judeţul Cluj. Adriana Mustea, fostul director al Centrului de Sănătate din Mociu, a declarat că majoritatea cadrelor medicale ce profesau în unitatea sanitară din comună erau din Cluj-Napoca.

În spitalul din Mociu erau 22 de angajaţi, din care trei medici specialişti, unul îndeplinind funcţia de manager, cinci asistente medicale, o infirmieră, trei îngrijitori, un chimist, un registrator medical, două bucătărese, trei portari, un muncitor, un administrator şi o spălătoreasă.

 

Spitalele nu respectau criterii de necesitate

 

Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii a precizat că potrivit analizei Comisiei Ministerului, din cele 67 de unităţi sanitare, un număr de 41 au o singură linie de gardă, 15 unităţi nu au linie de gardă şi doar o singură unitate are 2 linii de gardă, cea din localitatea Comăneşti, nerespectându-se astfel criteriul de asigurare a continuităţii asistenţei medicale permanente pentru bolnavi şi cel de clasificare a spitalelor. Alte 10 spitale asigură asistenţă medicală pentru bolnavii cronici, acestea nu necesită linie de gardă.

De asemenea, există unităţi care funcţionează cu personal medical insuficient, cum ar fi spitale cu un singur medic angajat. Este vorba despre Spitalul de Boli Cronice de la Mozăceni, Preventoriul TBC Gorneşti, Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului. De asemenea există şi spitale cu 2 medici cum este cazul Spitalului de Boli Cronice de la Rucăr.

“Toate unităţile sanitare au locaţia la mai puţin de 45-50 km de unităţi sanitare clinice din reşedinţe de judeţ, ca urmare nici criteriul de distanţă nu este respectat”, au mai precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

abonare newsletter