Politică

PROIECT DESCENTRALIZARE: Şefii structurilor deconcentratelor sunt eliberaţi din funcţie de la 1 ianuarie 2014

Proiectul de lege privind descentralizarea, iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea, prevede eliberarea din funcţie a tuturor şefilor şi adjuncţilor structurilor transferate autorităţilor locale de la 1 ianuarie 2014, urmând ca primarii sau şefii de CJ să numească temporar conducători.

"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, conducătorii structurilor care fac obiectul procesului de descentralizare, potrivit prezentei legi, precum şi adjuncţii acestora se eliberează din funcţie", menţionează proiectul de lege, conform Mediafax.

Proiectul de act normativ mai menţionează că, până la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere care vor fi eliberate, preşedinţii de consilii judeţene sau primarii vor numi "temporar conducătorii" structurilor descentralizate.


De asemenea, în 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, unităţile administraţiei publice vor aproba prin hotărâre structura organizatorică, statul de funcţii şi regulamentul de organizare al structurilor preluate.

Totodată, în termen de 30 de zile de la momentul reorganizării, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii trebuie să declanşeze procedurile pentru ocuparea posturilor de conducere.


În plus, proiectul de lege stabileşte că propunerea persoanelor pentru funcţiile de conducere a structurilor descentralizate aparţine şefilor de CJ, urmând ca decizia să fie luată prin votul Consiliului Judeţean.

În cazul primarului Capitalei se precizează că decizia se ia prin dispoziţia acestuia.


"Persoanele care ocupă funcţii de conducere sunt numite prin hotărâre a Consiliului Judeţean, la propunerea preşedintelui acestuia, respectiv prin dispoziţia primarului general al municipiului Bucureşti, în urma evaluării cunoştinţelor şi abilităţilor manageriale, în condiţiile legii", menţionează proiectul.

Iohannis: Eliberarea din funcţie a şefilor deconcentratelor este necesară în urma descentralizării

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat marţi, că eliberarea din funcţie a şefilor de deconcentrate este "un lucru natural şi necesar" pentru a fi schimbate raporturile juridice, menţionând că nu exclude ca unii să-şi piardă poziţia.


Iohannis a fost întrebat de ce a fost necesară eliberarea din funcţie a şefilor deconcentratelor cuprinse în proiectul privind descentralizarea.

"Este un lucru natural şi necesar, având în vedere că se schimbă raporturile juridice. În momentul de faţă directorii acestor direcţii au o relaţie de muncă, un contract de muncă cu ministrul de resort. Dacă respectiva direcţie trece în subordinea Consiliului judeţean sau a Consiliului local, atunci evident, se schimbă raportul juridic şi conducătorul respectivei direcţii trebuie să aibă de la caz la caz un raport contractual fie cu Consiliul judeţean, fie cu Consiliul local", a declarat prim-vicepreşedintele PNL.


El a fost întrebat dacă nu există riscul ca actualii şefi ai deconcentratelor să intre în panică în urma acestei măsuri.

"Nu cred că este cazul să apară panica, dar nici nu pot să exclud că unul sau altul îşi pierde funcţia şi va deveni altcineva director de direcţie", a mai afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

Iohannis a mai fost întrebat dacă şefii instituţiilor deconcentrate au aflat despre posibila eliberare a lor din funcţie.

"Probabil o să afle în timp util", a replicat liderul liberal.

Conform anexelor la proiectul de lege, direcţiile pentru agricultură, oficiile pentru studii pedologice şi agrochimice şi casele agronomului se reorganizează într-o singură structură a direcţiilor agricole, care trec în subordinea şi sub autoritatea consiliilor judeţene sau a CGMB.

De asemenea, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, palatele copiilor sunt transferate la consiliile judeţene, în vreme ce cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare sunt transferate consiliilor locale.

Agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială şi a municipiului Bucureşti trec din subordinea Ministerului Muncii în cea a consiliilor judeţene sau CGMB, sub denumirea de Direcţiile judeţene pentru plata beneficiilor de asistenţă socială.

Totodată, Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi Filiala regională a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, sunt transferate consiliilor judeţene şi CGMB.

În plus, direcţiile de sănătate, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate sunt reorganizate sub forma direcţiilor de sănătate publică sub autoritatea consiliilor judeţene sau CGMB.

abonare newsletter