Politică

Puzderie de oficialităţi la inaugurarea lui Matei Corvin

<p><img src="documente/stories/03_martie/31_ziua/03 statuie matei corvin innorat rp 09.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Statuia lui Matei Corvin va inaugurată oficial mâine, deşi lucrările s-au încheiat la finele anului trecut.</p> <p> </p>

 

După încheierea lucrărilor de restaurare, statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii va fi inaugurată oficial sâmbătă, 2 aprilie, în prezenţa primarului Sorin Apostu, dar şi a premierului Emil Boc, ministrului culturii şi patrimoniului naţional, Kelemen Hunor şi a secretarului de stat Vasile Timiş.


 

Din partea Guvernului ungar vor participa la eveniment vicepremierul Semjén Zsolt, ministrul Resurselor Naţionale, Réthelyi Miklós şi secretarul de stat Szőcs Géza. Printre invitaţi se mai numără vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes şi Kántor Lajos, preşedintele Asociaţiei „Kolozsvár Társaság”. Programul oficial de inaugurare va începe la ora 14.00, în Piaţa Unirii, cu rostirea discursurilor oficiale. Apoi, reprezentanţii bisericilor maghiare din România vor sfinţi statuia, iar ca moment artistic, trupa de dans a Colegiului „Bethlen Gábor” din Aiud va prezenta dansuri din epoca renaşterii. Ceremonia oficială se va încheia cu o depunere de coroane.


 

Inaugurarea, amânată de mai multe ori


 

Inaugurarea statuii restaurate are loc la mai bine de patru luni de la dezvelirea sa ca urmare a încheierii lucrărilor. Iniţial, s-a dorit inaugurarea oficială a statuii pe 22 ianuarie, de Ziua Culturii Maghiare, iar mai apoi evenimentul a fost mutat în data de 23 februarie, chiar de ziua de naştere a lui Matei Corvin. În cele din urmă, ziua de 2 aprilie a fost stabilită ca dată oficială de inaugurare a statuii din Piaţa Unirii. Vă reamintim că, în anul 2009, firma sibiană Concefa a semnat cu municipalitatea clujeană un contract în valoare de 1,6 milioane de lei în vederea reabilitării grupului statuar. Proiectul de restaurare a fost finanţat atît de Ministerul Culturii din România, cît şi de Guvernul Ungariei. Deşi lucrările ar fi trebuit finalizate în vara anului trecut, termenul a fost prelungit de mai multe ori. Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902 şi a fost realizat de sculptorul Janos Fadrusz.

Ultimele Stiri
abonare newsletter