Politică

Vin bani de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizarea spitalelor

<p><img class="caption" src="images/stories/01_ianuarie/18_ziua/clinica-chirurgicala.jpg" border="0" alt="Clinica de Chirurgie I" title="Investiţiile pentru modernizarea Clinicii de Chirurgie I au fost demarate în 2008" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spitalele din judeţul Cluj vor primi de la Ministerul Sănătăţii bani pentru reparaţii capitale, modernizare şi extinderea construcţiilor existente, dar deocamdată nu se cunoaşte suma exactă care va fi alocată.</p> <p>Şi autorităţile locale în subordinea cărora se află spitalele vor fi obligate să plătească o parte din valoarea lucrărilor de reparaţii capitale sau a lucrărilor de modernizare şi extindere a construcţiilor existente.</p>

Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un ordin prin care vor fi alocaţi bani pentru spitalele aflate în subordinea primăriilor şi consiliilor judeţene. Peste aproximativ o lună, unităţile sanitare ar urma să primească banii necesari pentru lucrări capitale şi modernizare.

„Se aprobă cererea de cofinanţare pentru acele proiecte ale autorităţilor administraţiei publice locale prin care se solicită fonduri pentru reparaţii capitale, precum şi pentru modernizarea, transformarea, extinderea construcţiilor existente, expertizarea, proiectarea şi consolidarea clădirilor, pentru spaţiile cu destinaţie medicală ale spitalelor publice (UPU/CPU, camera de gardă, ATI, bloc operator, laboratoare, cabinete medicale, secţii medicale)”, se precizează în ordinul Ministerului.


Primăriile şi consiliile judeţene, puse la plată

Ministerul Sănătăţii nu va fi singurul care va contribui la finanţarea modernizării spitalelor. Astfel, autorităţile locale vor fi obligate să aloce minim 3% din valoarea lucrărilor pentru reparaţii capitale şi pînă la 5% din valoarea lucrărilor pentru modernizarea, transformarea, extinderea construcţiilor existente, expertizarea, proiectarea şi consolidarea clădirilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să contribuie şi în ceea ce priveşte achiziţionarea aparaturii medicale, cu pînă la 5% din valoarea acesteia.

Banii, alocaţi după anumite criterii

Conform documentului Ministerului Sănătăţii, au prioritate la finanţare acele proiecte care vor fi terminate anul acesta. Astfel, investiţiilor care au început în anii precedenţi şi care vor fi terminate anul acesta li se atribuie termenul de “potrivit” pentru finanţare, în timp ce investiţiilor demarate în anii precedenţi şi care nu se vor finaliza în anul curent li se atribuie termenul de “recomandabil” pentru alocarea banilor.


În acest moment, majoritatea spitalelor din judeţ au în derulare lucrări de modernizare care s-au impus datorită vechimii clădirilor. De exemplu, mare parte din clinicile Spitalului Judeţean Cluj sînt vechi de aproximativ 100 de ani şi din acest motiv este nevoie de lucrări capitale de modernizare, costurile fiind foarte ridicate. Clinica de Chirurgie I este doar un exemplu în acest sens, fiind cheltuiţi pentru reparaţii aproximativ 10 milioane lei timp de trei ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter