Politică

Victor Ponta, la Cotroceni?

Sociologii clujeni consideră că premierul Victor Ponta are şanse să rămână favorit pentru prezidenţialele de anul viitor, chiar dacă acesta nu şi-a anunţat intenţia de a candida.

Ultimele sondaje au relevat faptul că Victor Ponta îi suflă „în ceafă“ lui Crin Antonescu în perspectiva alegerilor prezidenţiale, în ciuda faptului că premierul nu intenţionează să candideze. Pe de altă parte, dacă Ponta ar decide să candideze, aceasta ar însemna ruperea USL şi implicit o criză politică majoră. 

În opinia sociologului clujean Vasile Dâncu deocamdată din „acest conglomerat al USL-ului“, Victor Ponta performează cel mai bine, iar Crin Antonescu nu are simţul umorului.


„Ponta nu îşi doreşte să candideze la Cotroceni şi rămâne consencvent înţelegerii de a-l susţine pe Crin Antonescu. În primul rând, Ponta are o şansă să îşi îndeplinească programul politic. Victor Ponta are 41 de ani. Prinde acum două mandate şi la 51 de ani ce va mai face? Nu este nicio garanţie că va ieşi preşedinte acum. PSD-ul este un partid disciplinat. Ar putea să accepte şi o altă candidatură, însă doar una cu şanse foarte mari de succes", a spus Dâncu miercuri, în cadrul unei emisiuni la postul B1TV.  

Dâncu: „Există o presiune asupra lui Ponta să candideze“

Acesta a mai subliniat că „există o presiune asupra lui Victor Ponta ca să candideze. „El va analiza toţi factorii şi va lua o decizie. Nu cred că ar fi vorba de o trădare, ci de o reconfigurare a relaţiilor politice din România. Eu cred că trenul pe care poate să îl ia Victor Ponta acum este destul de sigur", a declarat, pe de altă parte, sociologul.


Totodată, în opinia acestuia Crin Antonescu a dizolvat dreapta liberală într-o stânga inconsecventă şi a acceptat acest lucru când a intrat în USL.

Hosu: „Pe discursurile lui Ponta nu putem marşa“

Sociologul clujean Ioan Hosu crede, pe de altă parte, că poziţia de premier îl favorizează pe Ponta şi că acesta are toate şansele să rămână favorit pentru prezidenţiale.


„Vedem o determinare mai mare în PSD comparativ cu ceea ce se întâmplă la liberali. Rămâne de văzut dacă Ponta se va eroda sau nu pentru că există şi o presiune a străzii, o presiune din exterior. Antonescu este destul de stagnant şi intră în coliziune cu Ponta tot mai des în ultima vreme, acest lucru determinând o polarizare a electoratului USL: Pe de altă parte, un nou candidat USL ar rupe Uniunea ceea ce ar însemna o criză politică majoră. Nu cred că cei din USL ar renunţa la înţelegerea pe care o au, tocmai în preajma alegerilor europarlamentare. Cred că este o temă care îl preocupă mai mult pe Antonescu şi cel puţin în aparenţă nu şi pe Ponta. Premierul a spus că nu candidează, dar discursurile sale sunt de fiecare dată paradoxale. Pe declaraţiile lui nu putem marşa…Rămâne de văzut cum evoluează sondajele şi dinamica relaţiilor din USL“, a spus Ioan Hosu.

abonare newsletter