Politică

Senatul nu vrea primari din primul tur

<p />Comisia de administraţie a respins proiectul privind alegerea primarilor într-un singur tur.

 

Comisia pentru administraţie din Senat a dat ieri raport de respingere pentru propunerea legislativă care viza alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.


 

„Comisia a luat decizia, cu majoritate de voturi, de a aproba un raport de respingere pe proiectul de lege care viza alegerea primarilor din primul tur, ceea ce, din punctul meu de vedere, este o greşeală, dar eu respect majoritatea decidentă. Vom încerca în plenul Senatului să trecem acest proiect al colegilor şi de la PSD, PNL, PC şi PDL”, a declarat, citat de Mediafax, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, Marius Necula (PDL). El a susţinut că trebuia o uniformizare a modului în care se efectuează alegerile locale, ţinând cont că preşedinţii Consiliilor Judeţene sunt aleşi dintr-un tur, iar primarii din două. „Este vorba şi de o economie care s-ar face folosindu-se doar alegerile într-un singur tur”, a menţionat Necula.


Cinci senatori, şapte voturi


 

Decizia a fost luată cu cinci voturi împotrivă şi două pentru, în condiţiile în care în sală se aflau doar cinci senatori, cvorumul necesar pentru adoptarea raportului fiind de şase. Întrebat despre acest aspect, preşedintele comisiei a precizat că doi membri au transmis anterior poziţia cu privire la această propunere legislativă. „Domnul senator Gunthner mi-a comunicat, e pe drum, mi-a spus care e poziţia domniei sale. Noi avem şi altă metodă de comunicare, este vorba de transmiterea tuturor informaţiilor pe net. (...) Din cauza întârzierii avionului nu a ajuns la timp la comisie. Suntem legali, spre deosebire de Comisia juridică”, a arătat Marius Necula, potrivit sursei citate.


În expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PDL şi PSD se invocă actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat şi bugetele locale, motiv pentru care se propune un tratament egal, respectiv ca alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a preşedinţilor de consilii judeţene, adică într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj. Comisia juridică, co-raportoare pentru acest proiect legislativ, a dat săptămâna trecută un raport de admitere în unanimitate, însă acesta a fost contestat. La şedinţa Comisiei juridice au participat doar reprezentanţii PDL - în număr de cinci -, astfel încât opoziţia a susţinut că votul dat este nul şi că dezbaterile privind acest proiect de lege vor fi reluate într-o şedinţă ulterioară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter