Politică

Stadionul „Cluj Arena” va fi gata la timp

<p><img src="documente/stories/03_martie/25_ziua/07-vizita2-mod.jpg" border="0" style="border: 0pt none; float: left; margin: 2px 5px;" />80% din lucrările de infrastructură sunt finalizate şi s-au făcut deja şi jumătate din plăţi. La inaugurarea programată pentru începutul lunii august ar putea juca „U” cu Real Madrid.</p>

 

Lucrările la noul stadion al judeţului, „Cluj Arena”, vor fi gata la termen, adică la începutul lunii august a acestui an, a dat ieri asigurări vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, cu ocazia unei vizite pe şantierul arenei.


 

La momentul actual, 80% din lucrările de infrastructură (lucrări cu beton şi acoperiş) sunt finalizate, iar 30% din totalul lucrărilor de instalaţii au fost deja executate. „Au reînceput lucrările în plin după perioada de iarnă. În ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, sunt în proporţie de 80% finalizate. După cum vedeţi, am început deja montarea învelitoarei şi urmează ca în două săptămâni să se monteze în totalitate cadrele metalice pentru acoperiş, după care vom ieşi cu macaralele din incinta stadionului şi se va trece la lucrările pentru gazon şi pentru pista de atletism”, a declarat Radu Bica.


 

Se licitează amenajările exterioare


 

El s-a arătat încrezător că nu vor fi probleme nici de acum încolo, iar stadionul va fi finalizat în luna august, aşa cum prevede contractul încheiat cu consorţiul condus de ACI Cluj. „Referitor la stadiul construcţiei în sine, suntem în grafic. Suntem convinşi că în luna august vom reuşi să finalizăm lucrările. Desigur, mai rămâne să finalizăm şi lucrările privind amenajările exterioare, care vor fi licitate în următorul interval de timp, ele nefiind cuprinse în proiectul iniţial de construcţie a stadionului. Suntem mulţumiţi de constructor, şi-au îndeplinit până în momentul de faţă misiunea şi sper să meargă în continuare în acelaşi ritm. Diversificarea lucrărilor va prespune şi un număr suplimentar de muncitori. În momentul de faţă lucrează aproximativ 400 de muncitori pe şantier, urmând ca atunci când se va trece la lucrări complexe legate de partea de instalaţii să se ajungă la peste 500 de oameni”, a mai informat Bica.


 

Stadionul, achitat în proporţie de 52%


 

Consiliul Judeţean a achitat deja în jur de 52-55% din valoarea lucrărilor întregii arene, care va costa 36 de milioane de euro. Radu Bica a precizat că, având în vedere că urmează partea de instalaţii, adică tot ceea ce înseamnă instalaţia de nocturnă, gazonul şi pista de atletism, valoarea plăţilor următoare va creşte considerabil. „Noi întotdeauna am fost la zi cu plăţile, chiar şi constructorii au zis că suntem cei mai bun platnici din câţi au întâlnit”, a subliniat vicepreşedintele forului judeţean.

 

Echipamentele, deja contractate

 

Preşedintele ACI Cluj, Ioan Aşchilean, a spus că în lunile următoare va începe lucrul la gazon, dar şi montarea scaunelor pe „Cluj Arena”.

„După cum se observă, lucrările sunt foarte avansate din punct de vedere al construcţiei fizice şi am început şi partea de instalaţii. Sigur că au început deja şi comenzile pentru instalaţii, care sunt echipamente speciale aduse din străinătate. Undeva la sfârşitul lui aprilie – începutul lunii mai o să avem şi 70-80% din toate echipamente dacă furnizorii respectă termenele contractate”, a explicat Aşchilean.

El a mai adăugat că s-au făcut deja lucrări şi în vederea amenajării gazonului. Deja s-a lucrat la  partea de drenaj, umpluturi şi irigaţii, iar din 10-12 aprilie se va lucra şi la partea de încălzire a terenului. „Contractul pentru gazon a fost licitat în toamna a anului trecut. Lucrările la pista de atletism se vor desfăşura începând cu luna mai. Montarea scaunelor pe stadion va începe la finalul lunii aprilie”, a detaliat Ioan Aşchilean.

 

„U” versus Real Madrid la inaugurare?

 

Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a ţinut să mai spună că toate normele internaţionale din domeniu au fost respectate. „Vreau să mai specific că acest stadion a fost construit după normele FIFA şi UEFA şi va fi încadrat la categoria Elite. Este al doilea din ţară, după «Lia Manoliu», şi sunt convins că vom putea organiza aici competiţii internaţionale în ceea ce priveşte fotbalul”, a menţionat Radu Bica.

În ceea ce priveşte inaugurarea arenei, Radu Bica a dezvăluit că ar prefera un meci amical al echipei „Universitatea” Cluj cu o mare echipă din străinătate. „Stadionul va fi gata în luna august, se va putea juca pe el, dar un eveniment sportiv cu ocazia inaugurării se va organiza abia undeva la începutul lunii octombrie. Bineînţeles, între timp vom putea să probăm toate instalaţiile şi să pregătim inaugurarea, probabil un meci al «Universităţii». Se ia în calcul şi echipa naţională, dar am prefera ca stadionul să fie inaugurat cu un meci al «Universităţii» Cluj cu o echipă mare din Europa, precum Roma sau, de ce nu, chiar Real Madrid. Având în vedere că derbiul cu CFR Cluj se va consuma şi în timpul campionatului, eu zic că ar trebui să ne străduim să aducem o echipă mare pentru acest eveniment”, a afirmat Bica.

 

CFR ar putea juca pe „Cluj Arena”

 

Bica a mai explicat că şi cei de la clubul de fotbal „CFR” ar putea juca pe „Cluj Arena” dacă vor ajunge din nou în Champions League. „Acest stadion este construit de Consiliul Judeţean pe banii contribuabililor din judeţ şi pe el va avea acces orice echipă de fotbal din judeţ, şi «Universitatea» Cluj şi «CFR»-ul. Oricum, dacă cei de la «CFR» vor ajunge să joace din nou în Champions League, nu vor mai putea să joace pe stadionul lor, conform normelor. Acest stadion şi cel din Bucureşti, «Lia Manoliu», vor fi singurele acreditate pentru Champions League”, a anunţat Radu Bica.

Mircea Sandu vine la Cluj

 

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, ar putea veni la Cluj luna viitoare, el fiind deja invitat de conducerea administraţiei judeţene. „Noi am ţinut în permanenţă legătura cu domnul Viorel Duru de la FRF, care a venit de multe ori aici şi ne-a punctat aspectele de care trebuia să ţinem cont neaparat în construcţie. Am vorbit recent şi cu domnul Mircea Sandu şi i-am lansat invitaţia oficială de a veni la Cluj în luna aprilie”, a încheiat Bica.

abonare newsletter