Politică

Cum sabotează Guvernul Ponta agricultura românească

Deşi se vorbeşte despre agricultură ca despre o posibilă salvare a economiei naţionale, Guvernul USL „nu numai ca nu face nimic pentru agricultură, dar îi pune şi piedici în funcţie de interesele clicii din jurul puterii”, atrage atenţia Elena Udrea, într-o analiză publicată pe blogul personal.

Producţia de cereale din acest an este foarte bună, însă va fi vândută la un preţ de nimic Producţia de cereale din acest an este foarte bună, însă va fi vândută la un preţ de nimic

„Sistemul de irigaţii e la pământ şi nu se alocă bani către această direcţie. La fel cum nu se întâmplă absolut nimic în ceea ce priveşte pregătirea anului 2014, când străinii vor putea începe să cumpere terenuri agricole în România. Observ că, deşi liberalii (în frunte cu fostul ministru al Agriculturii Dan Motreanu) susţineau ideea unei Agenţii Naţionale care să aibă drept de preemţiune pentru achiziţionarea terenurilor agricole vândute de proprietarii români, nu s-a mai întâmplat nimic cu această idee lansată prima dată de Preşedintele Băsescu”, spune deputatul pe blogul personal.

Udrea susţine că USL s-a tot lăudat cu introducerea „impozitului pe pârloagă”, dar n-a făcut nimic în sensul acesta. „40% din terenurile din România rămân nemuncite şi Executivul asistă pasiv. Cu gândul şi speranţa că va ploua. Şi în 2013 a plouat, au avut noroc, să spunem – producţia de cereale este foarte bună. Ce facem însă cu ea? O exportăm la un preţ mic (pentru că n-a plouat doar în România) şi, odată cu ea, şi toate subvenţiile acordate fermierilor români”, se întreabă democrat-liberala.


Sistarea certificatelor verzi, dovadă de ignoranţă

Potrivit Elenei Udrea cel mai rău lucru în acest moment este faptul că s-a oprit acordarea certificatelor de depozit către producătorii agricoli. „Aceştia sunt obligaţi să vândă repede producţia de anul acesta, la preţuri mici, pentru a face rost de bani ca să pregătească noua recoltă ori să îşi plătească datoriile la bănci. Ori cu certificatele respective, oamenii puteau lua credite de la bănci şi puteau aştepta să îşi vândă producţia când preţul era unul mai bun”, explică deputatul PDL.

Situaţia este dezastruoasă, potrivit parlamentarului. „Dacă într-adevăr următoarea criză mondială va fi una alimentară, aşa cum se tot speculează, vom avea probleme încă mai mari decât la criza financiară începută în 2008. Pentru că, dacă acum ne-am mai descurcat fără credite, fără hrană nu putem trăi. Dar, evident, că asta nu este o preocupare pentru Victor Ponta. El are alte probleme acum, mult mai stringente: cum să scape de imaginea de socialist de caviar, iubitor de lux şi de concedii prin locaţii din cele mai exotice. Pe el nu-l interesează ce vor mânca românii peste 5-10 ani, ci despre ce se spune acum pe televizoare”, concluzionează Udrea.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter