Politică

Severin, piatră de moară pentru partide

<p><img src="documente/stories/03_martie/24_ziua/adrian-severin-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele PSD, Victor Ponta, îi cere lui Adrian Severin trebuie să demisioneze din partid şi din Parlamentul European. Întreg scandalul e văzut de Daniel Buda, deputat PDL, ca o “piatră de moară” şi pentru PSD, dar mai ales pentru imaginea României.</p>

 

Social democraţii clujeni consideră că „scandalul” Severin afectează imaginea României. Mai mult, ei sunt de părere că de pe urma acestei situaţii are de suferit şi PSD.


Europarlamentarul PSD Adrian Severin, acuzat de jurnaliştii de la Sunday Times că ar fi încasat o sumă de bani pentru a face lobby pentru o companie fictivă, a refuzat să demisioneze şi a respins însă acuzaţiile aduse, considerându-le nefondate.

Ieri, liderul PSD, Victor Ponta, i-a solicitat lui Severin să demisioneze din Parlamentul European şi din Partidul Social Democrat, declarând că acesta “trebuie să îşi asume această responsabilitate politică”. În plus, membrii grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D) au aprobat ieri, în unanimitate, excluderea eurodeputatului din acest grup europarlamentar. De asemenea, Ponta a declarat ieri că i-a transmis preşedintelui Organizaţiei PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, din care face parte Adrian Severin, o scrisoare în care îi solicită demararea procedurilor pentru excluderea acestuia din partid.


 

Lăpuşan, îngrijorat pentru imaginea României


 

La rândul său, liderul social democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, este de părere că situaţia lui Severin nu va fi “un handicap” pentru partid, dar că imaginea României ar putea fi afectată. “Este o situaţie care nu îi face onoare colegului nostru, dar nu este un handicap pentru noi. Sunt îngrijorat mai mult de imaginea României care va fi afectată de pe urma acestei situaţii”, a declarat Lăpuşan pentru monitorul. Liderul de la judeţ susţine că Severin ar fi trebuit să îşi dea demisia de onoare deja. “În caz contrar, trebuie exclus din partid”, a punctat Lăpuşan.


 

Cuibus crede că e afectat şi PSD


 

Şi consilierul judeţean PSD Valentin Cuibus a explicat pentru monitorul că Severin trebuie să îşi “rezolve problema singur” şi că trebuie să demisioneze. “Trebuie să îşi dea demisia pentru a nu afecta imaginea partidului. Omul a greşit, dacă este vinovat sau este înscenare se va vedea. Pe de altă parte, este clar că şi imaginea României, în exterior este afectată de acestă situaţie”, a precizat Cuibus.

 

Mircea Jorj i-a cerut demisia pe Facebook

 

În plus, liderul de la municipiu, Mircea Jorj, i-a cerut colegului său de partid să demisioneze, dar a făcut-o pe Facebook. “Se impune demisia sa imediată, în caz contrar trebuie exclus de urgenţă din partid. Toţi aceia ce vulnerabilizează partidul trebuie să plece, e o chestie de demnitate. Dacă acest coleg nu înţelege ce trebuie să facă, atunci eu mă disociez de astfel de oameni. Public solicit excluderea sa din PSD, dacă nu are demnitatea de a demisiona", a postat liderul PSD Cluj-Napoca pe pagina de Facebook.

Severin se “descalifică politic”

 

Colegii din Coaliţia de guvernare fie sunt reţinuţi în declaraţii, fie cred că situaţia îl descalifică pe europarlamentar, ca om politic. Mai mult, deputatul PDL Daniel Buda susţine că situaţia afectează imaginea României în UE, chiar dacă pentru PSD nu înseamnă foarte mult. “Dar pentru orice partid politic este o piatră de moară o asemenea situaţie. Este treaba lor cum îşi gestionează problema. Trebuie să nu se gândească la ei ca partid, ci la România în primul rând”, spune Buda. Şi liberalul Horea Uioreanu este de părere că Severin trebuie să demisioneze pentru că afectează şi imaginea României şi pe cea a partidului. “Dar cred că este problema lor, a celor din PSD în primul rând”, a declarat Uioreanu.

Ieri, Marian Vanghelie a anunţat că “dosarul” Adrian Severin va fi trimis la Comisia de Etică a PSD Bucureşti, iar eurodeputatul va fi invitat la discuţii, o decizie urmând să fie luată luni. Vanghelie a precizat că va propune excluderea din partid a eurodeputatului Adrian Severin “în funcţie de decizia colegilor”.

 

abonare newsletter