Politică

Monica Macovei a bătut palma cu Vasile Blaga pentru europarlamentarele din 2014

Democrat-liberalii şi-au stabilit lista cu candidaţi eligibili pentru alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor. Surpriza din acest an o reprezintă Monica Macovei, aceasta ajungând la o înţelegere cu preşedintele partidului, Vasile Blaga, în ciuda conflictului deschis dintre cei doi, din timpul alegerilor din interiorul PDL.

Monica Macovei a bătut palma cu Vasile Blaga pentru europarlamentare Monica Macovei a bătut palma cu Vasile Blaga pentru europarlamentare

Monitorul de Cluj a anunțat în premieră, încă din mai (vezi aici articolul) de existența unor negocieri între Macovei şi Blaga. Atunci s-a scros despre faptul că surse din apropierea conducerii la vârf a PDL vorbeau despre o înțelegere intervenită între cei doi politicieni privind alegerile europene din 2014, la care Vasile Blaga speră să o aibă pe Monica Macovei cap de listă. În schimb, Macovei trebuia să reducă tonul criticilor la adresa actualei conduceri a partidului. Informaţiile respective au fost confirmate indirect şi prin lipsa de reacție a Monicăi Macovei cu privire la amenințările cu excluderea din partid proferate de Blaga la adresa „reformiștilor” Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Toader Paleologu și Cristian Preda, ultimul dintre ei fiind suspendat pentru 6 luni astfel pierzând un loc eligibil pe listele pentru alegerile europarlamentare ale democrat-liberalilor deşi a arătat în mai multe rânduri că îşi doreşte să-şi continue cariera politică europeană.

Decizia finală va fi luată în toamnă


Pre;edintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că, deşi lista candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor a fost deja întocmită, decizia finală va fi luată abia în toamnă.

„Avem, deocamdată, înregistrate cereri la organizaţii. Ele vor fi analizate pe parcursul toamnei şi, ţinând cont şi de implicarea fiecăruia în activitatea partidului, vom stabili forma finală a listelor“, a declarat liderul PDL. 


Vasile Blaga, a  trecut-o şi pe Macovei pe lista europarlamentarilor, şi va primi al treilea loc pe listele PDL pentru europarlamentare, poziţie ce îi asigură un nou mandat la Bruxelles, deşi cei doi s-au aflat într-un conflict deschis în timpul alegerilor interne din PDL, Macovei susţinând-o pe Elena Udrea pentru şefia partidului,  

„Doamna Macovei şi-a depus cererea de intenţie la organizaţia de Bucureşti ca să candideze din partea PDL, desigur“, s-a rezumat să declare Vasile Blaga. După ce s-a remarcat prin discursul acid la adresa echipei lui Vasile Blaga, Monica Macovei nu a mai comentat deciziile partidului, după negocierile cu preşedintele PDL, nici măcar când s-a votat suspendarea pentru şase luni a lui Cristian Preda, susţinător al moţiunii Macovei la Congresul din primăvară al formaţiunii.


Stolojan, în capul listei

Conform unor surse din conducerea PDL, primul pe listă rămâne actualul lider al europarlamentarilor PDL, Teodor Stolojan, care a anunţat, deschis, că este interesat de un nou mandat. „Eu voi dori să-mi duc mai departe mandatul la Parlamentul European“, spunea Stolojan în primăvară.

Locul secund pe listele PDL va fi ocupat de un alt europarlamentar, Traian Radu Ungureanu, cunoscut susţinător al lui Vasile Blaga. Fostul jurnalist s-a desprins de grupul „intelectualilor“ cu scopul de a mai obţine un loc eligibil pentru Bruxelles, potrivit acuzaţiilor lansate în primăvară de Cristian Preda. 


Poziţia a patra pe listă i-a fost oferită lui Marian Jean Marinescu, eurodeputat PDL şi lider al organizaţiei Dolj, în timp ce ultima poziţie care aduce un loc fără emoţii în Parlamentul European este ocupată de Rareş Niculescu, şi el eurodeputat. Ultimul loc eligibil a fost păstrat pentru Sulfina Barbu, fost ministru al Muncii, care nu s-a decis încă dacă va intra în cursa pentru Bruxelles. 

Marele perdant al luptei pentru Bruxelles rămâne Cristian Preda, care a fost exclus pentru şase luni din partid şi nu va mai prinde un loc eligibil pe listele democrat-liberalilor, deşi a arătat în mai multe rânduri că îşi doreşte să-şi continue cariera politică europeană. Mai mult, Preda şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Bruxelles în aceeaşi zi cu Monica Macovei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter