Politică

Cum justifică Dan Şova misterioasa dispariţie a contractului Bechtel

Ministrul Dan Şova şi diverse instituţii ale statului mai caută încă originalul contractului încheiat cu Bechtel, care a dispărut în mod misterios fără urmă. În ciuda situaţiei bizare, Şova este totuşi liniştit şi spune la Realitatea TV că, în cel mai rău caz, guvernul va desecretiza o copie a documentului, care va fi autentificată la tribunal.

Ministrul Dan Şova nu a găsit încă originalul contractului Bechtel pe care este nerăbdător să îl desecretizeze. El a declarat totuşi luni seară la Realitatea TV că situaţia nu este chiar atât de gravă.

"Am căutat contractul la toate autorităţile care îl puteau deţine: Ministerul Transporturilor, CNADNR, serviciile speciale care se ocupă de păstrarea documentelor. Am înţeles că alaltăieri, Corpul de Control a solicitat inclusiv DNA - care în 2007 făcuse un control - să întrebe dacă printre documentele ridicate se află şi acest document. Unii au răspuns că nu îl au, alţii că îl caută", a spus Şova.


El a insistat că problema dispariţiei contractului este totuşi doar o formalitate. "Noi avem copia contractului din 2003, numai că din punct de vedere formal, pentru a putea pune ştampila NESECRET, trebuie să avem contractul original. L-am solicitat şi companiei Bechtel, aşteptăm un răspuns de la dânşii", a spus ministrul.

Ce urmează ân cazul în care contractul nu va fi găsit?


"Vom merge la Tribunalul Bucureşti, vom solicita să se facă o procedură necontencioasă de refacere a înscrisurilor dispărute şi într-un termen de 2-3 săptămâni, o să ne spună judecătorul că o copie pe care o avem este conformă cu originalul şi o vom publica", a asigurat Şova. "Ce pot să vă spun cu certitudine este că negăsirea variantei originale va atrage răspunderea penală a unor persoane, pentru că se va sesiza Parchetul", a adăugat el.

Şova a mai spus că publicarea contractului ar fi favorabilă lui Adrian Năstase. "Publicarea contractului din 2003 i-ar face foarte mult bine domnului Adrian Năstase pentru că aşa s-ar vedea că în timpul guvernului Năstase s-a semnat un contract cu 5 milioane jumate de euro pe km şi că în timpul mandatului domnului Dobre s-a transformat într-un contract de 20 de milioane de euro pe km", a mai spus Şova.


Ministrul a respins declaraţiile fostului ministru al Transporturilor Anca Boagiu. El a spus că a căutat documentul în locul indicat de aceasta - Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58 - şi că nu l-a găsit. "Doamna Boagiu a spus atâtea prostii cu mare siguranţă încât nu mă surprinde", a avertizat Şova.

El a respins şi acuzaţiile potrivit cărora casele de avocatură ale familiei sale ar fi intermediat semnarea contractului.


"Am urmărit şi eu pe doamna Boagiu şi nu înţeleg ce legătură are familia mea cu acest contract, dar deja asta este de nivelul emisiunii Copii spun lucruri trăznite", a spus ministrul. Întrebat care este case de avocatură care s-a ocupat de contractul cu Bechtel, Şova a spus că este vorba despre "cabinetul individual al doamnei Simona Neagu, care din câte ştiu nu face parte din familia mea, nici nu o cunosc".

Ultimele Stiri
abonare newsletter