Politică

USL vrea reacţii in scandalul Orban

<p><img src="documente/stories/03_martie/23_ziua/orban-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Parlamentarii USL solicită adoptarea unei reacţii oficiale moderate, „nicidecum obraznice”, la declaraţiile politicienilor maghiari.</p>

 

USL susţine în continuare adoptarea unei declaraţii ca reacţie oficială a clasei politice la cuvintele „rostite sau nerostite” ale oficialilor maghiari, cu ocazia „Zilei maghiarilor de pretutindeni”.


Liderii USL nu renunţă la adoptarea unei poziţii oficiale faţă de anumite „revendicări” ale unor lideri maghiari, pe care le consideră de neacceptat. Aceasta deşi Biroul Permanent al Senatului a respins luni solicitarea USL de adoptare a unei declaraţii oficiale şi în ciuda „nereuşitei” de săptămâna trecută, din plenul celor două Camere ale Parlamentului, când din nou iniţiativa USL nu a avut trecere.

 


Mesajul rostit sau nerostit al lui Viktor Orban

 


Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes, a declarat săptămâna trecută că celebra frază „să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost, asta vă doresc din suflet" a generat confuzie. Potrivit acestuia, citatul, atribuit premierului Viktor Orban, este doar un vers dintr-un poem al lui Petofi Sandor, pe care soţia sa, care citise discursul, l-a adăugat, ajungându-se la această confuzie.

Mesajul cu pricina a stârnit o serie de reacţii în rândul celor din Opoziţie. La votarea moţiunii de cenzură pe Codul muncii, liberalul Puiu Haşotti, sprijinit de PSD, a solicitat adoptarea unei declaraţii care să reprezinte o reacţie la declaraţiile lui Viktor Orban. Demersul Opoziţiei nu a avut trecere în plenul celor două Camere. Ulterior, nici în şedinţa Senatului de luni.


Puiu Haşotti a declarat mai apoi că informaţiile despre afirmaţiile lui Orban se bazează pe relatări de presă. La scurt timp, Ministerul român de Externe a pus la dispoziţia agenţiilor de ştiri o traducere neoficială a textului, din care lipsesc orice referiri la Ungaria de dinainte de Trianon.

 


USL vrea o reacţie „moderată, nu obraznică”

 

Senatorul PSD Alexandru Cordoş susţine că USL cere o reacţie oficială, moderată. De asemenea, Uniunea Social Liberală îşi menţine solicitarea inclusiv în Comisia de Politică Externă a Senatului. „Vrem să se vină, la iniţiativa USL, cu adoptarea unui text care să incrimineze aceste declaraţii pe care le-am considerat revendicări şi sunt de neacceptat. Este vorba despre adoptarea unei declaraţii, ca reacţie oficială. Nu vrem o reacţie obraznică, ci moderată. Deci s-ar putea ca săptămâna viitoare preşedintele Comisiei să treacă pe agendă această problemă”, a declarat Cordoş pentru monitorul.

“Deşi nu ne-am îndoi de bunele intenţii ale premierului ungar, al cărui mesaj original ne-a fost ulterior pus la dispoziţie de către ministrul de externe român, cu ocazia audierii sale în Comisiile reunite de politică externă, cum rămâne atunci cu alte declaraţii?”, se întreabă Cordoş. El a făcut referire aici la afirmaţia preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kovar, care a declarat la Miercurea Ciuc că Dumnezeu însuşi sprijină tot ceea ce maghiarii au de gând, dar şi la „manifestările” lui Laszlo Tokes , situaţii care au dus la “dezechilibrări grave în structura lucrurilor care păreau a-şi fi intrat în făgaşul firesc al lucrurilor”.

abonare newsletter