Politică

Propuneri pentru ca alegerile europarlamentare să fie „motivante“

Românii nu sunt prea interesaţi de alegerile europarlamentare, iar politicienii vin cu soluţii prea târziu.

Romanii, dezinteresati de alegerile europarlamentare Romanii, dezinteresati de alegerile europarlamentare

Studiile au arătat, după ultimele alegeri europarlamentare, că românii nu sunt interesaţi de acest scrutin. Astfel că unii politicieni consideră că România ar trebui să modifice modalitatea prin care sunt aleşi europarlamentarii, deoarece aceste alegeri nu sunt suficient de motivante pentru electorat şi trebuie făcute mai atractive. Alţii atrag însă atenţia că nu mai este timp pentru a face schimbări, având în vedere că alegerile europarlamentare vor avea loc în 2014.

În opinia fostului preşedinte al PSD, Mircea Geoană, lista preordonată de partid şi mai multe circumscripţii electorale sunt variantele cele mai bune pentru ca alegerile europarlamentare să fie motivante pentru electorat. Mai exact, modelul de urmat este cel al listei deschise în care alegătorul votează partidul, dar şi un candidat propus de formaţiunea politică respectivă, iar cei care primesc cele mai multe voturi merg în Parlamentul European.


Lista semi-deschisă

Alt sistem este cel al listei semi-deschise, care în viziunea lui Geoană este şi cel mai potrivit pentru ţara noastră, în care se pune o ordine oarecare pe care partidul o stabileşte, iar alegătorul votează numele din acea listă. De asemenea, o altă propunere a fostului preşedinte al PSD este ca alegerile europarlamentare să nu mai aibă loc într-o singură circumscripţie electorală, România, ci să existe circumscripţii electorale în funcţie de numărul regiunilor. În prezent, România are o singură circumscripţie electorală, România, iar modalitatea de vot vizează o listă închisă de partid, cu sistem proporţional şi cu 5% prag minim.


Uioreanu propune liste regionale

Unii liberalii consideră în schimb, că politicienii trebuie să ridice nivelul de interes al populaţiei la acest scrutin, şi nu neapărat să schimbe sistemul de vot, pentru că oricum, nu mai este timp. „Nu cred că sistemul de vot este cauza faptului că oamenii nu sunt interesaţi de europarlamentare. S-a mai discutat şi în 2008 despre asta, se numeşte vot nominal de listă ceea ce propune Geoană. Eu cred că cea mai bună soluţie este lista regională, dar nu cred că mai este timp pentru a schimba sistemul de vot“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.


Gurzău: „E o petardă de vară”

În opinia deputatului PDL de Cluj, Adrian Gurzău, propunerea lui Mircea Geoană nu este de fapt, decât o declaraţie. „Este o propunere foarte bună, care s-a mai discutat, dar dacă vroia să nu fie doar o petardă de vară trebuia să vină cu ea în decembrie, nu acum, ca să poată şi să fie aplicată… Nu poţi să modifici o prevedere electorală decât dacă vii cu 12 luni înainte cu această modificare. Sau poate că domnul Georană a făcut doar o declaraţie, aşa, ca să câştige simpatie”, a spus Gurzău. 

abonare newsletter