Politică

Boc „a pus mâna” pe noua Constituţie. VEZI ce greşeli a identificat!

Fostul premier a prezentat astăzi exemple de necorelare în articolele noii Constituţii spunând că legea „conţine greşeli pentru care un student la drept în anul întâi nu ar lua nota patru la evaluare, ar lua nota doi”.

„În privinţa dizolvării Parlamentului, la un articol se vorbeşte despre respingerea unei singure solicitări de investitură pentru ca Parlamentul să fie dizolvat, la un alt articol se vorbeşte de trei solicitări de investitură care să fie respinse pentru ca Parlaemntul să fie dizolvat. Practic nu-şi corelează nici măcar textele pe care le-au discutat în comisie, ca să nu mai vorbim de soluţia propusă ca dizolvarea să se facă în urma unei hotărâri adoptate cu două treimi a fiecărei camere. Pe de-o parte se spune că Preşedintele dizolvă Parlamentul, îi dă dreptul, prerogativa, dar mai apoi se spune că Parlamentul se dizolvă numai dacă adoptă o hotărâre cu două treimi, deci este o dovadă de amatorim şi lipsă de cunoaştere a instituţiilor statului de drept. Totodată, dacă vă uitaţi la instituţia prefectului se spune Prefectul funcţionează în unităţile administrativ-teritoriale, dar care unităţi administrativ-teritoariale? În municipii, în judeţe, în regiuni?... Poate nu e o greşeală şi chiar doresc să pună prefect în fiecare comună. De asemenea, vorbesc la un moment dat de faptul că demisia din partidul din care faci parte duce la pierderea calităţii de parlamentar, după care vine un alt articol în care se spune că sunt interzise grupurile noi pe parcursul mandatului, or ce grupuri noi să se formeze dacă demisia din partid duce la pierderea mandatului? Este o demonstraţie că nu înţeleg şi nu corelează asemenea instituţii”, a exemplificat Boc, în cadrul conferinţei de presă susţinută astăzi la Primărie.

Noua Constituţie este gândită, potrivit fostului premier împotriva, lui Traian Băsescu, fără a ţine cont de principiile fundamentale a statuli de drept.


„Toate acest elemente demonstrează că această revizuire este făcută numai ca element de şicană la adresa instituţiei prezidenţiale uitând că actualul preşedinte nu mai este şeful statului din 2014 şi îşi bat joc de o instituţie fundamentală a statului de drept din România  distrugând echilibrul puterilor de stat. Întodeauna într-un stat de drept există mecanisme de echilibru şi control reciproc între ele, ori parlamentul este acum sustras oricărui control, nu există nicio posibilitate de a evita abuzurile, periclitând grav funcţionarea mecanismelor constituţionale din perspectiva separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter