Politică

1 milion de pasageri în 2010. Ce se va întîmpla în 2011?

<p class="MsoNormal"><img class="caption" src="images/stories/avioane.jpg" border="0" title="Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, este principala poartă de intrare în Transilvania pe calea aerului * Foto Radu Pădurean" align="left" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;" />2010 a fost primul an din istoria aeroportului clujean cînd s-a atins pragul de 1 milion de pasageri, evenimentul fiind sărbătorit în luna decembrie.</p> <p class="MsoNormal">Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a înregistrat anul trecut o creştere semnificativă a numărului de pasageri, cu 23% mai mult faţă de anul 2009, a anunţat Consiliul Judeţean Cluj.</p> <p>Astfel, în anul 2010 s-au înregistrat 1.028.907 de pasageri, faţă de cei 834.400 de pasageri, cîţi au fost înregistraţi în anul 2009. De altfel, 2010 a fost primul an din istoria aeroportului clujean cînd s-a atins pragul de 1 milion de pasageri, evenimentul fiind sărbătorit în luna decembrie.</p>

Creşteri ale traficului de pasageri s-au consemnat pe parcursul anului trecut atît pentru zborurile interne, cît şi pentru zborurile externe. A crescut, de asemenea, şi numărul de mişcări, fiind înregistrate 16.352 de mişcări operate pe aeroportul clujean, cu 24% mai mult în comparaţie cu numărul de mişcări aferente anului 2009.

Aeroportul caută noi companii aeriene

În acest context, conducerea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca a anunţat continuarea negocierilor pentru atragerea unor noi companii aeriene, dar şi pentru deschiderea de noi rute aeriene şi creşterea numărului de frecvenţe de operare.


Creşte frecvenţa zborurilor externe

Pentru 2011, se previzionează o creştere a frecvenţelor pentru zborurile externe şi este anunţată deja introducerea unei noi destinaţii pentru sezonul estival: Larnaca (Cipru), care urmează a fi operată din 4 iunie, cu o frecvenţă de 2 zboruri/săptămînă.

„Atingerea pragului de un milion de pasageri a reprezentat un moment extrem de important în cadrul efortului pe care Consiliul Judeţean l-a realizat pentru modernizarea şi dezvoltarea Aeroportului clujean şi pentru consacrarea acestuia drept unul dintre cele mai importante centre regionale din domeniul aeroportuar. Acest fapt demonstrează o dată în plus că investiţiile derulate de noi au fost deosebit de oportune şi utile şi ne determină să ne dorim şi mai mult în acest nou an. Astfel, investiţiile programate a se derula în 2011, respectiv demararea construirea noii piste de decolare-aterizare de 3.500 de metri, din care prima etapă va fi realizarea a 2.100 de metri, construirea unui parking auto supraetajat şi a unui hotel, vor avea menirea de a susţine în continuare dezvoltarea aeroportului şi creşterea traficului în condiţiile în care provocările pieţei aviatice europene şi internaţionale sînt din ce în ce mai mari”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.


La ora actuală, de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca sînt operate curse regulate de către cinci companii aeriene (Tarom, Wizz Air, Malev, Carpatair, Lufthansa) către mai multe destinaţii interne şi internaţionale precum Viena, Madrid, Frankfurt, Munchen, Budapesta, Paris, Barcelona, Valencia, Londra, Bergamo, Torino, Pisa sau Roma.

Ultimele Stiri
abonare newsletter