Politică

Marian Preda: „Clasa politică trebuie reformată dinspre societatea civilă”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/17/marin preda miscarea populara.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Potrivit șefului FMP, partidele vechi nu au democrație internă, astfel încât acolo contează doar cine este președinte de partid și pe cine vrea el să pună pe listă. </strong></p>

Președintele Fundației Mișcarea Populară, Marian Preda, decan al Facultății de Sociologie din cadrul Universității București, consideră că intenţia preşedintelui Traian Băsescu de organizare a refrendumului vizează reconfirmarea unei decizii şi totodată, continuarea reformei.„Nu putem face abstracție de coloana vertebrală a reformei, care este Constituția“, explică Preda, într-un interviu acordat Evz.ro. De altfel, el susţine că Mişcarea Populară se va implica în campania pentru referendum, dacă acesta va fi organizat.


În opinia liderului Mişcării Populare, una dintre cele mai mari probleme ale societăţii româneşti este aceea că oamenii sunt mai degrabă votanți pasivi, iar pentru teme precum Constituţia şi regionalizarea nici măcar nu există dezbateri publice. „La noi, 58% nici nu mai participă la vot. Dintre cei care au participat la vot, 42%, o bună parte sunt o armată pe care o mobilizează în campania electorală partidele și dezbaterile de acum, modificarea constituției și regionalizarea, se fac în spatele ușilor închise. Practic nu avem consultare publică reală pentru toate aceste teme. Nu poți să ignori o majoritate de 40 și ceva la sută care a votat cu doar câțiva ani în urmă pentru 300 de parlamentari, să ajungi la aproape 600 și să vrei să conservi lucrul acesta“, spune Preda.

Partidele vechi sunt „instituţii nedemocratice“

Pe de altă parte, mai explică sociologul, Fundaţia Mișcarea Populară este parte a proiectului pe care l-a lansat Traian Băsescu „de reformă a statului şi a clasei politice”. În opinia lui Preda, partidele politice vechi din România sunt „blocate”, sunt instituții nedemocratice, fără o democrație internă reală. „Trebuie schimbată clasa asta politică, generată de fapt de rămășițele vechilor structuri din politică și din administrație din perioada comunistă. Nu s-a putut reforma din interior, trebuie reformată din exterior, dinspre societatea civilă, cu o fundație solidă și cu un nou partid, care să aibă o altă cultură”, mai spune liderul Mişcării Populare.


Patru criterii de promovare

Întrebat ce ar aduce nou acest partid, generat de fundaţia Mişcarea Populară, Preda subliniază faptul că dacă acesta „pornește dinspre oameni care au avut responsabilități, au avut competențe pe diverse domenii, care nu au mai făcut politică, pornește pe o altă structură”.

„Altfel, în partidele vechi, ei au preluat și au socializat pe tineri în cultura lor și partidele sunt de fapt blocate. Primul lucru, în statutul noului partid o să avem toate cele patru criterii de promovare în funcții de conducere din fundație. Adică: competență profesională, înainte de a intra în politică, integritate, compatibilitate cu programul și valorile fundației și disponibilitate pentru voluntariat. Dacă la partid vin: ăștia sunt banii, atât donez eu, vreau... și se negociază imediat în schimb o funcție, o poziție de candidat, noi vom veni cu o poziție de voluntariat și după aceea, cu criteriile de care vă spuneam, îi alegem pe cei care candidează. Doi, pentru că partidele vechi nu au democrație internă și contează doar cine este președinte de partid și pe cine vrea el să pună pe listă. De aceea s-a ajuns să fie veri, fini, doctorul de familie puși în diverse poziții. Vom pune în statutul partidului criterii foarte clare ca, după ce am stabilit lista scurtă de candidați, în interior să fie competiție între ei și să fie votați pentru a ajunge într-o anumită poziție. Și, ultimul lucru, pornește de jos în sus și nu de sus în jos”, mai susţine liderul Mişcării Populare, potrivit Evz.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter