Politică

Vezi care sunt propunerile, din acest an, pentru Patrimoniul mondial UNESCO

<p style="margin-bottom: 0in; line-height: 150%" lang="ro-RO"><strong><span style="font-family: Times New Roman,serif;"><span style="font-size: small;"><img src="documente/stories/2013/06_iunie/14/muntele fuji.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În acest an există 32 de situri naturale şi culturale care aşteaptă să fie distinse pentru „excepţionala lor valoare universală” cu ocazia sesiunii anuale a Comitetului UNESCO din 16-27 iunie de la Phnom Penh, care va lua în discuţie şi situaţia bunurilor distruse în Siria şi Mali, conform Agerpres.ro.

Printre ele, cele mai spectaculoase monunente care urmează să se alăture astfel unei liste cu 962 nume din 157 ţări, sunt Muntele Fuji din Japonia şi oraşul Agadez din Niger, relatează AFP.


Printre candidaturi se numără de asemenea şi vilele şi grădinile Medici din Toscana, bisericile de lemn din Carpaţii polonezi şi ucrainieni, staţiunea balenieră canadiană Red Bay din Labrador. Unele situri sunt prezentate ca bunuri naturale, cum ar fi Etna din Italia, altele, ca bunuri culturale, ca muntele Fuji. Simbol al Japoniei, vulcanul de 3.776 m cuprinde opt mari sanctuare şintoiste.
Siturile propuse au fost examinate de două organisme consultative care recomandă Comitetului înscrierea sau neînscrierea lor pe listă. Comitetul este alcătuit din reprezentanţii a 21 de ţări aleşi pe şase ani. Deciziile Comitetului au o puternică miză economică, fiindcă înscrierea siturilor în Patrimoniul mondial poate facilita deblocarea de subvenţii pentru conservarea lor şi determina creşterea numărului de turişti.
Principala provocare pentru UNESCO este conservarea siturilor ameninţate prin neîngrijire, turismul necontrolat sau dezvoltarea unor activităţi economice, ca în cazul Marii Bariere de Corali australiene, puse în pericol de boom-ul exploatării miniere sau de gaz.

Ultimele Stiri
abonare newsletter