Politică

Ioan Hosu: „Un nou referendum nu este o temă pentru actuala conducere a PDL“

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/ioan-hosu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Sociologul clujean Ioan Hosu consideră că un nou referendum pentru Parlament unicameral ar putea constitui marea temă a Mişcării Populare şi totodată, a partidelor mici de dreapta. </strong></p>

 


Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind declanşarea unui nou referendum pentru Parlament unicameral au stârnit o serie de reacţii în rândul politicienilor de la putere. Aceştia au susţinut că este vorba despre un nou scandal, preşedintele anunţându-şi, în acest fel, reintrarea „în joc“. Mai puţine reacţii au venit însă din partea democrat liberalilor, ceea ce subliniază de altfel, şi sociologul clujean Ioan Hosu.

Cum rămâne cu PDL?

Nici nu este de mirare, atâta timp cât anunţul a venit „de la Cotroceni“, subliniază Hosu. Pe de altă parte, în opinia sociologului, „această iniţiativă se va reflecta pozitiv în opinia publică, venind pe o temă bătătorită deja, cea a referendumului“.


„Rămâne de văzut cine vor fi purtătorii de mesaje în această direcţie, subliniază sociologul. Cred că poate fi o temă pentru Mişcarea Populară în primul rând, dar şi pentru celelalte partide mici de dreapta, cum sunt Forţa Civică, Noua Republică. Întrebarea este ce va face PDL, care a mai avut pe masă această temă, a fost a lor, cea privind referendumul, dar nu a mai marşat pe ea, la un moment dat. Nu cred că este o temă pentru actuala conducere a PDL, venind de la Cotroceni... Nici nu am văzut reacţii din partea democrat liberalilor. Coagularea forţelor de dreapta trebuie să pornească de la câteva teme mari, iar aceasta este una dintre ele“, a spus Hosu pentru Monitorul de Cluj.

O chestiune de normalitate

Deputatul democrat liberal, Adrian Gurzău, susţine, asemenea preşedintelui Traian Băsescu, că un nou referendum „este o chestiune de normalitate, atâta timp cât actuala putere nu are intenţia de a respecta voinţa poporului şi acel referendum“. „Cei din USL vor să îşi creeze o Constituţie pentru ei, dar astfel se ajunge la tiranie, pentru că nu se respectă voinţa poporului, acel referendum. Într-adevăr, democraţia costă..., dar cred că ne-ar costa mult mai scump nerespectarea voinţei poporului, din toate punctele de vedere, sub toate aspectele“, a declarat deputatul PDL de Cluj, Adrian Gurzău.


O acţiune demagogică, cu scop electoral

Potrivit reprezentanţilor Puterii în schimb, președintele Traian Basescu nu are nicio intenție reală ca România să aibă Parlament unicameral și 300 de parlamentari, acțiunea sa fiind pur demagogică și cu scop electoral. „Dacă Traian Băsescu și PDL ar fi dorit într-adevăr reducerea numărului de parlamentari, nu ar fi contestat legea votată anul trecut de USL, inițiata de Victor Ponta și Crin Antonescu, prin care numărul deputaților era redus la 300. Ar fi avut toate pârghiile să modifice legea electorală cu privire la reducerea numărului de parlamentari“, a precizat senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş. Parlamentarul clujean mai subliniază că România are nevoie de Parlament bicameral, pentru că „aceasta înseamnă mai multe dezbateri, un filtru în plus pentru controlul legilor“.

Lovitură de teatru pe scena politică românească

Vă reamintim, marţi seară, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009. Preşedintele a mai spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una „care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".

abonare newsletter