Politică

Ministerul Educaţiei a alocat o sumă infimă pentru elevii navetişti din judeţul Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/10/naveta.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O primă tranşă din datoria pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj o are către firmele care asigură transportul elevilor a fost achitată de către Ministerul Educaţiei. În judeţul Cluj peste 3.000 de elevi fac naveta şi nu le-au mai fost decontate biletele de şapte luni, iar datoria totală este de 3,5 milioane lei. </strong></p>

 


„Am primit o primă tranşă de la Ministerul Educaţiei în valoare de 880.000 de lei. Mai rămâne aproximativ 70% din datorie care urmează s-o primim în perioada următoare. Trebuie să rezolvăm problema cu această creştere exagerată a preţurilor la abonamente. În şedinţa următoare de Consiliu Judeţean, ei sunt cei care stabilesc firmele şi traseele, voi propune un proiect de liberalizare a acestor trasee, să fie preţuri rezonabile. Nu e normal să decontăm abonamente pentru 30 de zile în condiţiile în care copiii merg la şcoală 20 de zile”, a spus Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

Ministerul Educaţiei a „uitat” să le mai dea elevilor banii pentru navetă şi din acest motiv există riscul să crească abandonul şcolar. Elevii solicită de urgenţă alocarea banilor. Învăţământul se confruntă cu o situaţie de criză majoră: elevii care locuiesc la ţară şi sunt nevoiţi să facă naveta la oraş ca să poată învăţa nu au mai primit banii pentru navetă de aproximativ o jumătate de an. Anul acesta, nici un elev nu a văzut nici măcar un leu pentru transport. În judeţul Cluj, în momentul de faţă, 3.100 de elevi se află în această situaţie neplăcută.


Şefii autorităţilor spun că de vină ar fi transportatorii care majorează preţul după cum doresc ei deoarece legea le permite acest lucru şi astfel banii care sunt alocaţi la începutul anului pentru naveta elevilor nu mai acoperă decât o parte din costuri. „Când se face bugetul se estimează o anumită sumă, dar estimările nu mai corespund pentru că firmele de transport majorează preţurile. De exemplu, într-un loc se plăteşte o anumită sumă pentru 10 kilometri, iar în alt loc preţul este şi de trei-patru ori mai mare”, explică Valentin Cuibus, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

Potrivit şefului ISJ Cluj, legea le permite acum firmelor de transport să majoreze preţul după bunul plac, iar o negociere cu aceştia nu este posibilă.


 


 


Citeşte şi:

Datorii de 3,5 milioane de lei la elevii navetişti din Cluj


Ministerul Educației nu a prevăzut bani pentru naveta elevilor!

3.100 elevi din Cluj nu au mai văzut nici un leu pentru navetă de o jumătate de an

Ultimele Stiri
abonare newsletter