Politică

Reformiştii din PDL au SCĂPAT de EXCLUDERE

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/03/papahagi.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Criza provocată de „nemulţumiţii" din PDL, ameninţaţi cu excluderea pentru că au „denigrat“ partidul, pare a fi departe de se încheia. Luni, europarlamentarul Cristian Preda a fost suspendat pentru şase luni din PDL. Considerându-se nedreptăţit de sancţiunea primită, Preda ia în calcul contestarea deciziei.

În schimb, ceilalţi reformişti, ameninţaţi şi ei cu excluderea în ultimele zile, au scăpat de orice sancţiune. De altfel, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a demisionat cu doar o zi înainte de întâlnirea BPN al PDL, în care s-a decis soarta nemulţumiţilor din partid.


Adrian Papahagi: „Am pierdut doi foşti miniştri, în doar câteva zile“

Reformiştii atrag acum atenţia că în doar câteva zile, PDL a pierdut doi foști miniștri „datorită unor declarații ale lui Alin Popoviciu“. Democrat liberalul clujean, Adrian Papahagi, vorbeşte astfel, despre consecinţele scandalului din PDL.

„Am mai spus-o, și repet: mi se pare deplorabil că PDL a reușit trista performanță de a pierde doi foști miniștri ai cabinetului Boc într-o singură săptămână. Funeriu și Baconschi sunt oameni de valoare, cu profil european, politicieni integri și respectați în societatea civilă. Partidul nostru are nevoie de asemenea voci, chiar și când ele sunt critice. Electoratul nostru privește cu încredere către politicieni cu principii și valori... ca prin minune, taman cei propuși spre excludere de Alin Popoviciu“, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Adrian Papahagi.


Pe de altă parte, acesta susţine că dacă astăzi (n.red.- luni) se pronunțau excluderi, era pregătit să plece din PDL, aşa cum a anunţat, de altfel, încă de săptămâna trecută. „M-a deranjat profund, totodată, împărțirea pe care o fac unii membri BPN între „membri vechi“ și „membri noi“, pedeliști 100% și colegi cu procente reduse. Eu recunosc o singură categorie de colegi, supuși aceluiași statut“, a adăugat Papahagi.

Alin Tişe: „Am fost adeptul unei atenţionări“

Pe de altă parte, senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al partidului, la nivel naţional, consideră că, în ceea ce priveşte sancţiunea primită de Cristian Preda a fost aplicat statutul. „Am fost adeptul unei atenţionări, nu al excluderii. Multe declaraţii ale domnului Preda erau în spaţiul public, nu erau făcute în interiorul partidului, aşa cum prevede statutul, dar nu am dorit o excludere din partid“, a explicat Alin Tişe.


Cine a fost pe lista neagră?

Propunerea privind excluderile din PDL a venit săptămâna trecută, din partea vicepreşedintelui partidului, Alin Popoviciu. Acesta a declarat că va propune în şedinţa BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu, pe motiv că nu vede de ce trebuie ţinuţi în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL. Între timp, Daniel Funeriu şi Teodor Baconschi au demisionat din PDL.

Vă reamintim, tensiunile au început să apară în PDL după alegerile din 23 martie, în urma cărora Vasile Blaga a obţinut un nou mandat în fruntea PDL. Atunci, atât cei care au susţinut moţiunea Elenei Udrea cât şi „reformiştii" Monicăi Macovei au continuat să critice în mod constant noua conducere democrat-liberală.

abonare newsletter