Politică

Unul din trei români va putea decide soarta celorlalţi

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/30/07-referendum.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Legea referendumului este o aberaţie juridică şi ne întoarce în comunism, susţin criticii legii.

Legea referendumului a fost aprobată, miercuri, în Camera Deputaţilor. Astfel, proiectul de lege, promovat de USL, prevede un cvorum de participare la referendum de 30 la sută şi de validare de 25 la sută, faţă de 50 la sută cum este prevăzut în prezent.


Legea a stârnit o serie de reacţii în rândul reprezentanţilor Opoziţiei. Democrat liberalii vor cere alegătorilor să boicoteze referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Până atunci, PDL intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională în ce priveşte modificarea Legii referendumului.

Orice referendum poate fi validat cu 12,5%!

Legea referendumului, care stabileşte pragul minim de prezenţă la 30% dintre alegători este esenţială pentru USL. Aceasta pentru că noua Constituţie a României va trebui trecută prin referendum la sfârşitul acestui an. Mai mult, pragul scăzut al prezenţei la referendum ar fi în favoarea USL şi în cazul unei eventuale noi proceduri de suspendare a preşedintelui. „Aberaţia“ - cum s-au exprimat unii reprezentanţi ai Opoziţiei - rezultă din faptul că rezultatul referendumului este decis astfel cu majoritate simplă din cvorumul de validare, adică jumătate plus unul din 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente. Deci, orice referendum poate fi câştigat acum cu 12,5% din voturile celor înscrişi pe listele electorale permanente, ceea ce este nedemocratic.


Tişe: „Ne întoarcem în comunism!“

Este de altfel, ceea ce subliniază şi senatorul PDL de Cluj Alin Tişe. „Prin această lege ne întoarcem cu 25 de ani în urmă. Este profund nedemocratică legea, este comunistă. Prin această prevedere, cu 12,5% va putea fi suspendat un preşedinte, 12,5% din populaţia unui judeţ va putea demite primarul sau preşedintele de consiliu judeţean. Nu mai vorbim de primăriile mici, de localităţile mici, unde sunt de exemplu 1000 de locuitori, cu 120 de oameni va putea fi demis primarul unei localităţi. Este o aberaţie juridică. Este aberant să suspenzi cu două milioane şi jumătate de locuitori preşedintele unei ţări. Vom ataca la Curtea Constituţională această lege şi vom boicota referendumul. Mă mir cum societatea civilă nu reacţionează“, a declarat Tişe, pentru Monitorul de Cluj.

Daniel Buda: „Vom avea câştig de cauză“

De altfel, democrat liberalii sunt convinşi că vor avea câştig de cauză. „Este inadmisibil ca 12,5% să se pronunţe şi să decidă demiterea unui preşedinte, a unui primar sau a unui preşedinte de consiliu judeţean. Vom ataca legea la Curtea Constituţională, în termenii prevăzuţi de lege şi sunt convins că vom avea câştig de cauză. Evident că miza celor din USL este de a grăbi procesul de revizuire a Constituţiei, pentru că îşi doresc o Constituţie „după chipul şi asemănarea lor““, a declarat liderul PDL Cluj, Daniel Buda.


Laszlo: „Susţinem pragul de 50% pentru Constituţie “

Reprezentanţii UDMR susţin varianta în care Constituţia să fie aprobată cu 50% plus unu, iar în rest pragul la referendum să fie de 30%. „Noi credem că Legea Fundamentală trebuie să fie aprobată cu 50% plus unu, în rest acceptăm acest prag de 30%. Este adevărat, unul din trei români va decide practic soarta celorlalţi, dar gândiţi-vă de exemplu câţi sunt acasă, mă refer aici la mediul rural, la cei activi, foarte mulţi români sunt plecaţi în străinătate la muncă“, a spus senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Uioreanu: „Eu aş fi renunţat la prag“

Reducerea cvorumului de prezenţă la 30% va avea consecinţe nefaste şi asupra administraţiei locale, prin faptul că va uşura demiterea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, susţine în schimb că cel mai bine ar fi să se renunţe la prag. Pe de altă parte, în contextul în care consilierii judeţeni democrat liberali au cerut organizarea unui referendum pentru demiterea sa din funcţie, Uioreanu spune că, în definitiv, „oraşul va decide dacă a făcut sau nu treabă“. De altfel, acesta a comentat şi zilele trecute demersul iniţiat de consilierii judeţeni ai PDL de organizare a unui referendum pentru demiterea sa, precizând că nu se simte în pericol. „Aş fi renunţat de tot la acest prag, nu aş fi pus niciun prag, adică cine vrea să participe, să participe, cine nu, nu. Dacă ar fi fost după mine, aş fi renunţat la el. Oricum şi aşa cred că este un pas înainte. În ce priveşte organizarea referendumui pentru demiterea mea, oamnii vor decide ce am făcut şi ce nu pentru acest oraş“, a spus Uioreanu pentru Monitorul de Cluj.


USL nu uită că nu l-a putut demite pe preşedinte

Vă reamintim, anul trecut, mai exact în 6 iulie 2012, Parlamentul a votat în favoarea suspendării lui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru, în vederea organizării unui referendum care să decidă sau nu demiterea din funcție. A fost pentru a doua oară când Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, precedenta suspendare și referendumul având loc în 2007, când 74% dintre voturile exprimate au fost împotriva demiterii. Mai târziu, în anul 2009, Traian Băsescu a fost reales preşedinte. În 21 august 2012 Curtea Constituțională a invalidat referendumul cu 6 voturi contra 3 pe motiv că referendumul nu a întrunit cvorumul necesar.

abonare newsletter