Politică

UPDATE - MRU şi Pavelescu lansează, la Cluj, mesaje de unificare a dreptei

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/29/mru-pavelescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii PDL atrag însă atenţia că deocamdată, singurul partid de dreapta validat pe „propriile picioare“ şi în faţa electoratului este PDL.</strong></p>

 


Chiar dacă alianţa D.A., alcătuită din PNŢCD şi Forţa Civică, nu a primit încă „binecuvântarea justiţiei“, după cum însuşi liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, s-a exprimat, miercuri, la Cluj, reprezentanţii acesteia speră într-o unificare a dreptei şi o colaborare cu formaţiunile de dreapta de pe scena politică românească.

„Chiar dacă mulţi se bucurau că Tribunalul Bucureşti a respins înregistrarea Alianței D.A, aceasta există a fost doar o problemă procedurală, vor fi adăugate câteva acte și în scurt timp Alianța D.A va primi și binecuvântarea Justiției. Orice alianță este un fapt politic înainte de a fi unul juridic. Alianța nu a fost contestată de nimeni, nimeni nu a adus cereri ca această alianță să nu existe. Alianța a fost semnată acum 2 luni, din nevoia de unificare a dreptei“, a spus preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu. Acesta a mai subliniat că alianţa D.A. este deschisă. „Avem o relaţie de cooperare cu cei din jurul lui Andrei Chiliman, relaţii bune cu persoane din sfera Mişcării Populare şi PDL. Negocierile continuă cu mesajul de unificare, de coagulare, trebuie să ne pregătim de o confruntare tehnică cu USL“, a spus el.


MRU „Trebuie prevenită confiscarea puterii politice“

Acelaşi mesaj l-a adresat şi liderul Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, care a susţinut că USL intenţionează să modifice modul de desemnare a premierului şi că noua alianţă de dreapta va trebui să prevenă „confiscarea puterii politice“. „Se pare că cei din USL s-au înţeles ca premierul să fie desemnat de partidul care are cel mai mare număr de mandate. Premierul este ales prin votul parlamentului, scăpând de controlul democratic al naţiunii, conferit preşedintelui care este ales prin vot direct. Astfel, premierul devine cea mai importantă persoană din Executiv. Se realizează astfel un simulacru de democraţie. Ponta nu vrea să fie preşedinte ci prim-ministru cu puterile conferite de acest mecanism. Unica formă de acţiune e unitatea forţelor politice de dreapta. Alianţa anti USL, anti PSD, trebuie să vină pe o platformă comună pentru a preveni confiscarea puterii politice de un partid mare după modelul partidului comunist. PSD a învăţat lecţia din 2004, astfel că acum vor să modifice raportul de încărcătură și autoritate politică între preşedinte şi premier și cvorumul pentru referendum”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Buda: „Singura coagulare s-ar realiza în jurul PDL“

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, atrage, în schimb, atenţia asupra faptului că mai întâi de toate, un partid trebuie să se valideze singur, pe propriile picioare, în faţa electoratului său. „Nu este nimic rău în coagularea forţelor de dreapta, dar aşa cum am mai susţinut, singurul partid care s-a validat pe culuoarul de dreapta este PDL. Îi invităm să se alăture PDL. Singura coagulare s-ar realiza în jurul PDL şi în interiorul său. Aşa cum am mai susţinut, fiecare trebuie să se valideze pe propriile picioare, să primească votul electoratului. Desigur, atât Ungureanu, cât şi Pavelescu sunt parteneri cu care, putem sta la masa dialogului. ARD, de exemplu, nu a fost o construcţie politică de succes, o construcţie fericită. De aceea, în ce priveşte forma în care poate să se realizeze această coagulare a forţelor de dreapta este discutabilă, comportă multe discuţii“, a spus Daniel Buda.


Înscrierea Alianţei FC-PNŢCD în registrul partidelor a fost respinsă

Alianţa D.A. nu are însă „unde verde“ din partea justiţiei. Aceasta pentru că, marţi, Tribunalul Bucureşti a respins înscrierea Alianţei pentru Dreptate şi Adevăr FC-PNŢCD în Registrul Partidelor Politice, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu afirmând că este vorba doar despre unele formalităţi care au fost omise, eroarea tehnică urmând a fi depăşită în cel mai scurt timp. „Alianţa pentru Dreptate şi Adevăr este şi va ramâne o construcţie politică vie, în plină activitate. Nu ne împiedicăm de chestiuni procedurale - vor fi clarificate toate chestiunile care au determinat decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti şi în cel mai scurt timp posibil alianţa dintre Forţa Civică şi Partidul Naţional Tărănesc Creştin Democrat va fi consfinţită şi oficial (...) Vrem să fie extrem de limpede - alianţa noastră nu a fost contestată de nimeni, nu există motive pentru un astfel de demers. Este pur şi simplu vorba despre unele formalităţi care au fost omise, despre o eroare tehnică", a precizat marţi, liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.

Partidele Forța Civică și PNȚCD, conduse de Mihai Răzvan Ungureanu, respectiv Aurelian Pavelescu, au semnat în urmă cu două luni un protocol de constituire a unei alianțe politice de dreapta.

abonare newsletter