Politică

Consilierii judeţeni USL, acuzaţi că ignoră legea „cu bună ştiinţă“

<p><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning /> <w:ValidateAgainstSchemas /> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables /> <w:SnapToGridInCell /> <w:WrapTextWithPunct /> <w:UseAsianBreakRules /> <w:DontGrowAutofit /> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--></p> <p><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <mce:style><! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} --> <!--[endif] --></p> <p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/29/coroian.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii judeţeni PDL îi acuză pe reprezentanţii USL din forul judeţean că nu respectă algoritmul politic în privinţa reprezentării în consiliile de administraţie ale societăţilor subordonate CJ.</strong></p> <p><strong> </strong></p>

Mai mult, reprezentanţii PDL susţin că funcţiile în consiliile de administraţie se transmit „în familie“ sau se lasă moştenire.


USL nu respectă algoritmul privind reprezentarea politică

Astfel, consilierul judeţean Steluţa Racolţa a declarat că deşi reprezintă 33% din totalul consilierilor judeţeni, PDL are un singur reprezentant din şapte în CA. „Prezenţa reprezentanţilor  partidelor în consiliile de administraţie trebuie să respecte algoritmul politic. USL se foloseşte de Ordonanaţa 109 pentru a încălca legea. Această ordonanţă nu face decât să stabilească nişte condiţii generale pe care trebuie să le îndeplinească toţi reprezentanţii partidelor. Ordonanța 109 nu stabileşte algoritmul de alegere a reprezentanţilor. USL încalcă cu bună ştiinţă legea adminitrației publice locale desemnându-și reprezentanți în CA. Deşi reprezentăm 33% în CA, suntem ignoraţi, având un singur membru din şapte”, a declarat Steluţa Racolţa.

Coroian: „Pleacă soţul, vine soţia“

De asemenea, liderul grupului consilierilor judeţeni PDL Cluj, Alexandru Coroian, acuză USL că practică „un nepotism deşănţat", susţinând că doi foşti membri în consiliile de administraţie ale Tetarom şi RAADPP, instituţii aflate în subordinea CJ, „au lăsat moştenire funcţiile unor rude apropiate". „Când se pune problema înlocuirii unor membri în consiliile de administraţie ale unor instituţii din subordinea CJ Cluj, funcţiile au devenit succesorale, iar USL practică un nepotism deşănţat. Este o afacere de familie, pleacă soţul, vine soţia, pleacă tatăl, vine fiul. Doi foşti membri în consiliile de administraţie ale SC Tetarom SA şi Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj au lăsat moştenire funcţiile unor rude apropiate. Astfel, Cristian Matei a demisionat în februarie din funcţia de membru în CA al Tetarom, dar a lăsat-o în locul său pe soţia sa, Livia Dorina Matei, iar Teodor Morar, care a fost preşedintele CA, a demisionat de la RAADPP în luna aprilie, dar a fost înlocuit de fiul său, Dan Ioan Morar, ca membru al CA", a spus Coroian.


Uioreanu: „Nu s-a încălcat legea“

În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, susţine că aceste numiri sunt legale, iar criteriul pe baza căruia se face selectarea persoanelor în consiliile de administraţie este cel profesional. Nu se mai fac numiri pe criterii politice, atrage atenţia Uioreanu. „Există o comisie care evaluează propunerile făcute pentru reprezentanţii din aceste consilii. Selectarea, evaluarea, se face pe baza criteriilor profesionale. Nu se mai fac numiri politice în consiliile de administraţie, aşa cum se făceau când era PDL la putere. Singurul criteriu este cel profesional“, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Rusu: „Uioreanu alocă bani pe criterii doar de el ştiute“

Mai mult, şi consilierul democrat liberal, Rareş Rusu, îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, că a propus alocările de bani pentru cultură şi tineret „pe criterii doar de el ştiute“. „Uioreanu a făcut aceste propuneri pe criterii doar de el ştiute. Şi-au dat bani de la unii la alţii, au ajuns să fie incompatibili şi nu au mai putut să facă majoritate şi să voteze proiectele pentru că ar fi intrat în conflict de interese“, a declarat Rusu. Proiectele privind sumele alocate de la CJ pentru cultură și tineret câte 350.000 de lei, nu au fost aprobate de plenul Consiliului Judeţean în şedinţa de luni. Consilierii PDL au acuzat USL de politizare a acestor proiecte de hotărâre.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter