Politică

FALIMENT pentru datornici!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/28/alin-tise.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Senatorul PDL de Cluj Alin Tişe a iniţiat un proiect legislativ care să completeze Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, „în scopul îndreptării legislaţiei şi introducerii procedurii falimentului personal“. </strong></p>

 


Tişe a iniţiat acest proiect alături de alţi parlamentari democrat liberali. Senatorul clujean explică, într-un comunicat de presă, că iniţiativa sa are la bază principii care oferă debitorilor persoane fizice opţiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedură de faliment supravegheată judiciar vizând mai multe măsuri.

„Insolvenţa persoanelor fizice trebuie să facă obiectul unor norme legale, impunându-se cu necesitate în condiţiile actualei crize economice. De asemenea, scopul declarării falimentului este acela de a obţine ştergerea datoriilor care nu pot fi acoperite din cauza situaţiei în care se află debitorul. Inexistenţa unor prevederi privind falimentul personal reprezintă un impediment major într-o perioadă în care o parte însemnată a oamenilor sunt în incapacitatea de a achita ratele aferente creditelor ipotecare sau de consum“, spune parlamentarul PDL.


Prin această iniţiativă legislativă se urmăreşte şi reglementarea în mod expres a procedurii simplificate în cazul debitorilor persoane fizice, competenţa judecătoriei în cazul intrării în faliment a persoanei fizice, precum şi instanţa de apel pentru hotărârile pronunţate de judecătorul-sindic în cazul în care debitorii sunt persoane fizice. „România este una dintre puţinele ţări europene unde nu există legislaţie privind insolvenţa persoanelor fizice, care nu beneficiază de nici o formă de protecţie în faţa creditorilor odată ce ajung în situaţia de a nu-şi mai putea onora obligaţiile financiare“,subliniază Tişe.

 

abonare newsletter