Politică

Traseiştii politici ar putea fi „taxaţi“ în noua Constituţie

<p style="margin-bottom: 0in"><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/27/plen-parlament.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Luni a fost ultima zi în care partidele politice au putut depune amendamente pentru modificarea Legii fundamentale, după ce Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a prelungit acest termen.</strong></p>

 

Printre ultimele amendamente pentru modificarea Legii fundamentale se numără şi cel al unui deputat PNL, Horia Cristian, care face referire la modalităţile prin care mandatul unui parlamentar traseist ar trebui să înceteze. Potrivit acestui amendament calitatea de senator sau deputat a celui care a părăsit partidul pentru care a candidat încetează ca urmare a unui referendum sau prin votul majorităţii calificate a grupului parlamentar.


Cum încetează calitatea de deputat sau senator?

Astfel, amendamentul depus de deputatul liberal modifică articolul 70 (2) din actuala Constituţie, care ar urma să aibă următorul text: „Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate, de deces ori ca urmare a rezultatului unui referendum iniţiat de Prefectură prin Hotărâre de Guvern, la solicitarea a 25% din electorii din colegiu, în cazul părăsirii formaţiunii politice pe listele căreia a candidat şi a obţinut mandatul sau prin votul majorităţii calificate a grupului parlamentar".

Deputatul PNL a arătat că, astfel, se organizează referendumul local prin care se poate retrage mandatul parlamentarului „traseist", prin solicitarea a 25% din electorii din colegiu. De asemenea, alesul îşi poate pierde mandatul dacă majoritatea calificată a grupului parlamentar din care face parte votează pentru acest lucru, în cazul în care parlamentarul nu-şi respectă angajamentele luate faţă de electoratul său din colegiu sau nu respectă programul de guvernare sau politicile publice asumate ale partidului din care face parte.


Laszlo Attila: „Nu cred că este nevoie de referendum, avem deja o lege“

Când vine vorba de traseism şi de modalităţile prin care politicienii care migrează politic pot fi sancţionaţi, părerile sunt împărţite, iar propunerile sunt diverse. În opinia senatorului UDMR de Cluj, Laszlo Attila, nu trebuie decât să ţinem cont de legea care se aplică de altfel, şi în cazul primarilor sau consilierilor care renunţă la mandat, adică legea administraţiei publice locale. Nu mai sunt necesare alte metode prin care să îl taxăm de traseist, atrage atenţia acesta.

„Eu nu cred că trebuie să trecem acest lucru în Constituţie, nu e necesar, avem o lege a administraţiei publice locale, ea ar trebui aplicată şi în cazul parlamentarilor traseişti. Când ai plecat, îţi pierzi mandatul, nu cred că e nevoie de referendum sau oricare alte modalităţi. Aşa cum primarii, aşa cum consilierii locali şi judeţeni îşi pierd mandatul dacă îşi înşeală electoratul (...) la fel trebuie să se întâmple şi cu parlamentarii“, a spus Laszlo Attila.


Cordoş: „Parlamentarul trebuie să se întoarcă la electorat“

Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş, susţine în schimb, că migraţia trebuie limitată prin voinţa alegătorilor.

„Există multe iniţiative în acest sens, al migraţiei politice, şi de la PNL şi de la PSD, au fost multe discuţii şi de-a lungul timpului, nu doar acum. Prin modificarea la Legea electorală am avut deja în proiect această eliminare a migraţiei politice. Eu subscriu acestor iniţiative, însă sunt de acord să te duci înapoi la electorat, prin referendum. Referendumul este cea mai bună soluţie, să spună electoratul dacă este de acord să pleci sau nu. Nu cred că cea de-a doua variantă, prin votul majorităţii calificate a grupului parlamentar este corectă, corect este să te întorci la electorat“, a declarat Cordoş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter