Politică

UDMR nu „negociază“ eliminarea cuvântului „naţional“ din Constituţie

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/26/lapusan.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cuvântul de ordine la Congresul UDMR de sâmbătă  a fost „autonomia“. </strong></p>

 


Liderii UDMR au făcut o serie de declaraţii tranşante la cel mai mare congres din istoria Uniunii. La finalul acestuia, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, răspunzând unei întrebări, că propunerea formaţiunii de scoatere a sintagmei „naţional" din articolul 1 din Constituţie „nu este negociabilă". „Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am recepţionat toate mesajele. Nu este negociabilă", a spus Kelemen Hunor. Despre această propunere liderul UDMR a vorbit, de altfel şi la Cluj, în urmă cu o săptămână.

Prezent la Congresul Uniunii, premierul Victor Ponta le-a spus delegaţilor UDMR că modificarea articolului 1 din Constituţie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară, dar că împreună pot găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a naţiunii. „Cred că la modificare constituţională putem găsi acea formulă care să vă garanteze şi dumneavoastră că sunteţi o parte a naţiunii, o parte legitimă a acestei ţări şi că asta e ţara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor", a spus premierul Ponta.


Nici USL Cluj nu negociază

Reprezentanţii USL Cluj întăresc declaraţiile lui Ponta răspunzând, la rândul lor, că într-adevăr, această sintagmă nu este negociabilă, pentru că România este stat naţional, unitar şi indivizibil. Mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, se întreabă „care partide vor susţine această propunere…?!“. „Într-adevăr, nu este negociabilă propunerea, România este stat naţional, unitar şi indivizibil. Nu este prima dată când Kelemen Hunor face asemenea declaraţii. În niciun caz PNL nu va negocia aici“, a spus Uioreanu. La rândul său, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, susţine că România este „stat naţional“. „Aşa este, şi din punctul nostru de vedere, nu este negociabilă această propunere, România este stat naţional“, a spus şi Lăpuşan.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, susţine autonomia

Nu doar liderii UDMR au susţinut cauza autonomiei, la Congresul Uniunii. Prezent la Congresul UDMR, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, i-a îndemnat pe maghiarii din România să ceară aceleaşi drepturi de care au parte şi alţi cetăţeni europeni, pentru că nu sunt mai prejos decât aceştia. „Un alt element este dreptul la autonomie. În privinţa Ardealului, maghiarii din Ardeal trebuie să se gândească ce cred ei că e mai important ca să se poată păstra şi acest concept va fi susţinut de statul ungar. Este important să conştientizăm în noi şi în majoritate, că maghiarii nu au revendicat ceva ce nu e în UE. Dacă alţii pot avea, să se poată şi pentru noi. Dacă alte comunităţi din UE pot avea autonomie teritorială, putem avea şi noi, pentru că nu suntem mai prejos decât altă naţiune. Dacă vom accepta ideea că există lucruri pe care le pot avea unii în Europa şi noi nu, atunci suntem consideraţi cetăţeni de rangul doi, atunci ne merităm soarta. Ceea ce e legitim pentru alţii e legitim şi pentru noi - folosirea limbii materne, simbolurile, dreptul la grădiniţe, la şcoli", a afirmat Semjen.


 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter