Politică

Inventar pentru patrimoniul Clujului

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/09_ziua/ioan-piso.jpg" border="0" alt="ioan piso" title="Ioan Piso" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comisia pentru Patrimoniu din cadrul Asociaţiei „Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană” s-a întrunit ieri pentru prima oară. Cu această ocazie au fost puse în discuţie principalele probleme pe care Clujul cultural le are în acest moment.</p>

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Ioan Piso (foto), a trasat câteva obiective pe care municipalitatea ar trebui să şi le asume în viitorul apropiat în aşa fel încât patrimoniul mobil şi cel imobil să fie puse în valoare. Ioan Piso a considerat că ar fi interesantă punerea în valoare a unui complex arheologic în Piaţa Muzeului, care să cuprindă şi ruinele de pe strada Victor Deleu. „Ar trebui să se încerce recuperarea a ceva din istoria romană a oraşului”, a subliniat Piso. El a mai adăugat că ar fi nevoie de mai multă vizibilitate pentru Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, motiv pentru care ar trebui luată în calcul variantă găsirii unui sediu cât mai central, preferabil în zona Pieţei Unirii. Piso a mai propus creionarea unui traseu coerent al muzeelor din oraş, care să includă chiar şi muzee confesionale.

Comisia de Patrimoniu va avea ca primă sarcină inventarierea patrimoniului mobil şi imobil din Cluj-Napoca.


Anul acesta este importantă realizarea unui inventar al patrimoniului existent.

La discuţiile de ieri au mai luat parte directorul Muzeului de Artă, Călin Stegerean, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, Virgil Pop, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Transilvania, Szabolcs Guttman şi şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cluj, Leonard Horvath.

abonare newsletter