Politică

UNPR, PDL şi UDMR rămân la Putere

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/03_ziua/emil-boc.jpg" border="0" alt="Emil Boc" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Politicienii cred că protocolul semnat ieri va consolida poziţia premierului Emil Boc, lucru care va aduce beneficii clujenilor.</p>

Cum se vede de la Cluj protocolul de colaborare?

“Coaliţia de la Cluj” crede că protocolul semnat ieri va consolida poziţia premierului Emil Boc, lucru care nu poate aduce decât beneficii clujenilor.


Deputatul Petru Călian (PDL) susţine că semnarea protocolului Coaliţiei înseamnă coagularea forţelor politice din arcul guvernamental. El crede că “mai mult decât face premierul Emil Boc nu ar putea face nimeni”. Reprezentanţii UDMR cred că proiectul privind statutul minorităţilor naţionale trebuie adoptat în această sesiune parlamentară, iar UNPR vine cu soluţii pentru relansarea economică.

Protocolul Coaliţiei, semnat ieri

Formatiunile politice care susţin coaliţia de guvernare au semnat ieri protocolul de colaborare guvernamentală şi parlamentară. Acesta pregăteşte alegerile care vor avea loc în 2012 şi are drept scop continuarea guvernării.


Obiectivul principal al Coaliţiei este relansarea economică şi găsirea unor soluţii care să readucă România pe un făgaş normal. Cele trei formaţiuni politice au decis să rămână în formula actuală, până la alegerile parlamentare de anul viitor. Liderii celor trei partide nu au ezitat să negocize şi să pună condiţii.

Pedeliştii cred că Boc “are grijă de clujeni”

Democrat-liberalii clujeni susţin că sub guvernarea actuală clujenii vor avea doar de câştigat. Deputatul Petru Călian este de părere că protocolul aduce doar beneficii Clujului.


“Ne aşteptăm la o consolidare a arcului guvernamental. Coaliţia va merge mai departe. Pe noi, clujenii ne avantajează pentru că astfel se consolidează poziţia de premier a lui Boc. Şi cine poate face mai mult pentru clujeni dacă nu Emil Boc… Cred că se coagulează forţele politice”, a declarat Petru Călian pentru monitorul. Deputatul clujean crede, de asemenea că, prin semnarea protocolului se va urgenta punerea în aplicare a măsurilor economice “iar acest lucru va duce la ieşirea din situaţia în care ne aflăm acum, din recesiune”.

Soporan: “UNPR are obiective economice”

Deputatul clujean Vasile Soporan crede că, în actuala guvernare, economia se poate relansa, iar acest lucru va avea consecinţe majore pentru clujeni.


“Va trebui să mergem pe evaluarea resurselor autohtone. Cred că din obiectivele economice decurg toate celeleate. Fiecare partid a trebuit să-şi negocieze poziţia în raport cu PDL. Noi ne referim în special la măsuri economice cât de urgente”, a declarat Soporan pentru monitorul.

UNPR a anunţat că vrea să-şi pună în aplicare strategia care vizează indexarea pensiilor şi readucerea salariilor bugetare la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate.


Ce câştigă UDMR?

Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, a declarat pentru monitorul, după semnarea protocolului, că speră ca “lucrurile să meargă bine în Coaliţie, odată cu semnarea actului de colaborare. Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu va fi din vina noastră”. El a adăugat că prioritatea principală a udemeriştilor este proiectul privind statutul minorităţilor naţionale care “se referă de fapt la toate minorităţile, nu doar la maghiari”. Pe de altă parte, Laszlo speră ca discuţiile privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare economică să înceapă, ca şi cele privind descentralizarea în anumite domenii.

abonare newsletter